Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, a fost reținut, luni noapte, de procurorii DNA, alături de omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro. Din cei nouă foşti miniştri vizaţi în dosarul licenţelor Microsoft, Gabriel Sandu a fost primul ministru reținut în acest dosar.
Potrivit procurorilor DNA, Gabriel Sandu ar fi primit 1.800.000 de euro de la avocatul Doru Boștină, ”pentru a asigura derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft” și ar fi pretins şi primit de la Dinu Pescariu ”suma de 3.000.000 de euro, bani ce i-au fost viraţi într-o societate de tip off – shore, pentru a înlesni Asocierii D-CON.NET (lider), D-CON.NET GmbH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ, DOM SOFT SRL, încheierea acordului cadru pentru 2009-2012 pentru achiziţia dreptului de utilizare produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare".
Cine sunt denunţătorii în dosarul Microsoft
Rareş Bogdan, realizatorul emisiunii Jocuri de Putere, de la Realitatea TV, a dezvăluit cine sunt denunţătorii din dosarul Microsoft.
"Există 5 martori denunţători - Claudiu Florică, fostul patron al Fujitsu Siemens, este cel care a scris cel mai mult, apoi în ordine vin Eugen Bejinariu, domnul (Doru) Boştină, Dinu Pescariu, şi cel care nu a făcut faţă presiunii, dar a făcut faţă împărţirii banilor, atâta vreme cât aceşti bani au fost împărţiţi, şi au fost zeci de milioane de împărţit, şi domnul Dan Nica, europarlamentarul PSD", a explicat Rareş Bogdan.
”Ce mă interesează foarte mult este să aflu de ce s-au dat aceşti bani şi cine a semnat contractele de prelungire ale acelor licenţe, mai mult decât faptul că nişte oameni de afaceri abili au încercat să obţină bani, comisioane din aceasta afacere. Mă interesează ce instituţii ale statului au semnat pentru aceste prelungiri. (...) Aceasta este o afacere care a arătat României că în această ţară au fost afaceri transpartinice. Aici au fost 5 guverne, au fost miniştri diferiţi ai învăţământului, ai comunicaţiilor, care au fost implicaţi. Corupţia este endemică", a observat jurnalistul Realitatea TV.
Un dosar complex
În 16 octombrie, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidenţial Dorin Marian, fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, la tatăl preşedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum şi la Fundaţia Dinu Pescariu.
Surse judiciare precizau atunci, pentru MEDIAFAX, că anchetatorii au ridicat documente care ar putea constitui probe în dosarul Microsoft.
În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.
Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului, privind licenţele Microsoft pentru şcoli, ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane chitate de Executiv în cadrul contractului.
"Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte", a precizat DNA.