Avocatul Poporului reclamă faptul că eliminarea transportului rutier de persoane interjudeţean din sfera serviciilor publice încalcă voinţa Parlamentului şi denaturează trăsătura de stat social consacrată la nivel constituţional.
În opinia Avocatului Poporului, transporturile rutiere de persoane sunt şi trebuie să rămână în continuare servicii publice până când Parlamentul, ca unică autoritate legiuitoare îşi va asuma responsabilitatea unei schimbări de paradigmă în ceea ce priveşte obligaţia statului de a asigura transportul rutier judeţean de persoane, organizat ca serviciu public.
"Guvernul României a dat pe 2 iulie o OUG atât de proastă și de neconstituțională, că nici Avocatul Poporului pus de PSD-ALDE nu reușește să o acopere. Astăzi, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională legat de OUG 51, care a ucis transportul public intra-județean în disprețul cetățenilor", scrie senatorul USR Vlad Alexandrescu pe Facebook.
Potrivit senatorului USR, OUG 51 dat de guvern în 2019 este toxic pentru două motive:
- Pentru că distruge piața liberă și competiția în domeniul transportului rutier. "Dacă în prezent se face o licitație odată la 3 ani pentru licența pe o anumită rută, prin acest OUG se va prelungi licența câștigătorilor ultimei licitații pe o perioadă de 5 ani. Adică în loc să concucereze transportatorii între ei pentru a oferi cele mai bune condiții, se va institui un monopol al transportului doar pentru o mână de afaceriști", arată Alexandrescu.
Al doilea motiv este că după o perioadă, dispare total obligația Consiliului Județean de a asigura transport public.
"Asta înseamnă comune care vor rămâne izolate de restul județului, înseamnă elevi și alte persoane vulnerabile care nu mai beneficiază de reduceri subvenționate la bilete.
Adică elevi care ori sunt nevoiți să facă autostopul și să își pună viața în pericol, ori să abandoneze cu totul mersul la școală. Elevii se urcă în mașinile unor străini pentru că pur și simplu nu au alternativă să ajungă acasă. Ei și persoanele vulnerabile sunt cel mai rău loviți de această măsură, punând laolaltă și milioanele de cetățeni din rural care se bazează pe transportul public pentru a se deplasa și mulți dintre ei pentru a merge la muncă".
Opoziția consideră că OUG 51 este o cedare în fața baronilor județeni care vor să scape de o povară financiară, măsura folosind și ministerului Finanțelor care vrea să reducă cheltuielile cu reducerile pentru elevi, dar și afaceriștilor care vor să-și taie concurenții din competiție.
În susţinerea criticii de neconstituţionalitate, Avocatul Poporului a amintit că statul, în cursul existenţei sale, poate opta pentru diverse modele de securitate socială, de la o intervenţie minimală la una maximală, dar nu poate renunţa la funcţia sa socială.