O fetiţă de o lună a fost diagnosticată după naştere cu o malformaţie congenitală gravă, respectiv stenoză congenitală de valvă aortică, care necesita o intervenţie urgentă pentru salvarea vieţii fetiţei, scrie Turnul Sfatului.
„Prin vârsta copilului, această intervenţie este o premieră naţională. Echipa noastră a mai realizat în urmă cu două luni o intervenţie similară, dar atunci pacientul a fost un băieţel de zece ani. Ceea ce am făcut noi a fost să utilizăm o tehnică minim invazivă, prin cateter, care a constat în intrducerea unui balonaş de 8 mm lăţime şi 20 mm lungime, care a deschis valva. De asemenea, timpul de intervenţie este mai scurt, de două ore, iar refacerea este imediată, fetiţa fiind externată azi, după ce intervenţia a fost făcută ieri după-amiază. Ce i-am asigur noi acestui copil cu acestă intervenţie? Următorii 10-15 ani de viaţă. După care desigur, datorită gradului malformaţie va trebui să se intervină din nou, dar până atunci va putea avea o viaţă normală”, a declarat dr. Nicolae Florescu.
Medicii spun că fără o astfel de intervenţie, care a prezentat, de asemenea, riscuri dată fiind vârsta fetiţei, posibilitatea ca fetiţa să fi murit varia de la „câteva săptămâni, până la câteva luni”. 1% dintre nou-născuţi prezintă o malformaţie congenitală, iar acestea pun în pericol viaţa copilului, chiar dacă nu au nevoie de intervenţie, ci doar de tratament medicamentos, care nu este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate.
Medicii mai spun că părinţii pot observa primele semne la un copil cu o problemă cardiacă, căci acesta prezintă trei simptome; are o creştere lentă, nu mănâncă şi respiră cu greutate.