Raportul, redactat de cercetătorul OMS Francesco Zambon împreună cu alți 10 colegi din Europa, a fost finanțat de guvernul Kuweitului cu obiectivul de a furniza informații țărilor în care coronavirusul nu ajunsese încă, Italia fiind prima țară europeană grav afectată de pandemie și una din primele la nivel mondial.
Numit „O provocare fără precedent: Prima intervenție a Italiei în fața COVID-19”, documentul a fost publicat pe website-ul OMS pe data de 13 mai și dat jos o zi mai târziu.
Cu nici mai mult, nici mai puțin de 102 pagini, raportul afirma că planul Italiei de combatere a unei pandemii nu a fost actualizat din 2006 și, din cauza lipsei de pregătire, răspunsul inițial din partea spitalelor a fost „improvizat, haotic și creativ”.
Documentul mai spune și că a durat ceva timp până la formularea unor protocoale formale.
Se apre că acesta ar fi fost dat jos de pe site-ul instituției la cererea lui Ranieri Guerra, directorul adjunct al OMS pentru inițiative strategice și, totodată, printre oamenii de știință care fac parte din echipa de lucru anti-Covid a guvernului italian. Oficialul a deținut, de asemenea, funcția de director general pentru medicină preventivă în ministerul sănătății italian între 2014 și 2017.
Italia s-a aflat în această primăvara printre cele mai afectate state europene de pandemia de coronavirus. În prezent, țara a ajuns la un bilanț total de 1,787,147 de cazuri de COVID-19 și 62,626 de decese, cel mai mare număr înregistrat de o țară europeană. Țara ocupă a șaptea poziție la nivel mondial în topul celor mai afectate state de pandemie.