”Nu putem negocia cu Covid-19 şi nici nu putem închide ochii şi spera că va dispărea. Comunitatea internaţională trebuie să regăsească urgenţa simţului binelui comun”, a spus șeful OMS.
Ghebreyesus a atras atenția că diviziunile geopolitice nu fac decât să adâncească criza generată de coronavirus și că singurele soluții stau în solidaritate și știință.
”Este momentul ca lumea să se vindece de ravagiile acestei pandemii şi de diviziunile geopolitice care nu fac decât să ne împingă şi mai mult în prăpastia unui viitor nesănătos, nesigur şi injust(...) Poate că suntem obosiţi de pandemie, însă ea nu s-a săturat de noi. Virusul nu ţine cont de retorica politică sau de teoriile conspiraţiei. Singura noastră speranţă sunt ştiinţa, soluţiile şi solidaritatea”, a adăugat șeful OMS.
Ghebreyesus i-a felicitat pe Președintele ales al SUA, Joe Biden, și pe Vicepreşedintele ales, Kamala Harris.
Luni, Biden a anunțat înființarea unei celule de criză care să se ocupe cu gestionarea pandemiei, în condițiile în care țara sa este cea mai afectată din lume, cu peste 10,2 milioane de infectări și 243.807 decese. În plus, Președintele ales a reiterat că SUA se vor alătura OMS, după ce Donald Trump a decis retragerea ei din Organizație, despre care a spus că este ”o marionetă” în mâinile Chinei și că a acoperit amploarea pandemiei.
Acuzațiile lui Trump nu au fost susținute de țările membre, însă mai multe guverne au solicitat reformarea Organizației pentru a fi mai rapidă și mai eficientă, temă care va fi abordată și la actuala adunare generală.
Directorul OMS a precizat, printre altele, necesitatea unei finanțări mai substanțiale în contextul creșterii așteptărilor statelor membre.
”Suntem angajaţi să învăţăm permanent, să ne perfecţionăm permanent şi să dăm socoteală permanent. Bugetul nostru anual este egal cu cât cheltuie lumea pe produse din tutun în fiecare zi”, a declarat acesta.
Luni, ţările membre ale OMS au refuzat ca adunarea mondială a sănătăţii să dezbată o solicitare a SUA privind acordarea statutului de observatori reprezentanţilor Taiwanului, pe care China îl consideră ca făcând parte integrantă din teritoriul său. Pandemia a făcut şi mai presante aceste apeluri, în contextul în care insula are rezultate remarcabile în lupta împotriva pandemiei, bilanțul din țară fiind de doar şapte morţi şi 578 de infectări confirmate, informează Agerpres.
Citește și: ”UE cere reformarea Organizației Mondiale a Sănătății. Se vrea mai multă transparență și independență”