Noua denumire, cu literele greceşti, va fi folosită atât la variantele de îngrijorare (VOC), cât şi la variantele de interes (VOI).
OMS a spus că a luat această decizie pentru a simplifica discuţiile, dar şi pentru a ajuta la înlăturarea stigmatizării din cauza numelor. ului numelor. Guvernul indian a fost cel ce a criticat, în luna mai, denumirea variantei B.1.617.2 - descoperită în ţară, în octombrie 2020 - ca „variantă indiană”, deşi OMS nu a etichetat-o vreodată oficial aşa.
Varianta descoperită în Regat este etichetată drept Alpha, cea în Africa de Sud - Beta, iar cea în India - Delta. Noile denumiri pot fi consultate AICI
„Nicio ţară nu ar trebui să fie stigmatizată pentru detectarea şi raportarea variantelor”, a scris pe Twitter conducătorul tehnic al OMS pentru Covid-19, Maria Van Kerkhove. Ea a solicitat, de asemenea, „supravegherea masivă” a variantelor şi schimbul de date ştiinţifice pentru a contribui la stoparea răspândirii.
The labels do not replace existing scientific names, which convey important scientific information & will continue to be used in research. The naming system aims to prevent calling #COVID19 variants by the places where they are detected, which is stigmatizing & discriminatory. pic.twitter.com/MwWGGMXPjn
— World Health Organization (WHO) (@WHO) May 31, 2021
Aceste litere greceşti nu vor înlocui numele ştiinţifice existente. Dacă sunt identificate oficial mai mult de 24 de variante, sistemul nu mai are litere greceşti şi va fi anunţat un nou program de denumire, a declarat Van Kerkhove.