Institutul The Overseas Development Institute, citat de BBC, afirmă că proporţia a crescut de la 23% în 1980 la 34% de obezi sau supraponderali în 2008. Marea creştere a avut loc în ţările în curs de dezvoltare, în Egipt sau Mexic mai ales.
Raportul subliniază schimbarea în obişnuinţele dietetice. Mulţi oameni au trecut de la hrana bazată pe multe cereale şi seminţe la mese pline de grăsimi şi zahăr. În ţările aflate în dezvoltare, în 1980 erau 250 de milioane de cetăţeni supraponderali. Acum sînt 904 milioane. Iar aceste date vin concomitent cu veştile rele despre subnutriţie în rândul copiilor în aceleaşi ţări.
America de Nord are în continuare cel mai mare procent de supraponderali: 70%. Zona Australiei şi America Latina au trecut însă la procente şoc de 63%. Asia de sud-est a cunoscut cea mai spectaculoasă creştere, de la 7%, la 22%.
Rata de creştere a obezităţii s-a dublat în Mexic şi în China.
Cei mai mari consumatori de zahăr din lume sunt SUA, Belgia, Olanda, Noua Zeelandă, Costa Rica şi Mexic.
Cercetărtorii recomandă intervenţie politică în forţă pentru combaterea unor obiceiuri alimentare care înmulţesc cazurile de diabet şi infarct: trebuie schimbată obiceiurile de hrană. Ei dau exemplu Coreea de Sud care a avut politici naţionale de conservare a unor tradiţii culinare şi au organizat lecţii în masă de preparare a cărnii.