ECDC a anunțat că, până la sfârșitul lunii august, varianta Delta va reprezenta 90% din totalul tulpinilor SARS-CoV-2 care circulă în prezent pe teritoriul Uniunii Europene. Și de aceea este foarte important ca programele de vaccinare să fie accelerate cât mai curând, menționează ECDC într-un comunicat.
Potrivit studiilor, se știe în prezent că varianta Delta, detectată pentru prima dată în India, este mult mai contagioasă decât cea britanică, de exemplu, cea care a generat valul din toamnă-iarnă.
Varianta Delta este cu 40% până la 60% mai transmisibilă decât varianta Alpha (Β.1.1.7), care a fost prima variantă care a îngrijorat major UE. Mai mult, varianta Delta este cu atât mai periculoasă cu cât este responsabilă cu mai multe complicații care cresc riscul de spitalizare.
CÂT de important este să finalizezi schema de vaccinare anti-COVID-19
ECDC amintește că studiile preliminare de până acum arată că ambele doze ale unui vaccin COVID-19, cum ar fi Pfizer, Moderna sau Vaxzevria (AstraZeneca), sunt necesare pentru a asigura o protecție potrivită împotriva variantei Delta.
Riscul unor forme severe și de deces din cauza COVID-19 este mult mai mare pentu persoanele vârstnice dar și pentru cei cu afecțiuni, transmite ECDC, care sublliniază că este extrem de imortant pentru aceștia să finalizeze schema de vaccinare. Același mesaj a fost transmis și lucrătorilor din Sănătate, de creștere a ratei de vaccinare, mai ales pentru a proteja pacienții spitalizați sau rezidenții din unitățile de îngrijire pe termen lung.
În acest moment, există încă 10 țări UE în care aproape 30% sau mai multe dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani nu au încă schema de vaccinare recomandată, potrivit monitorizării ECDC - Vaccine Tracker.
EMA Și ECDC precizează că, pentru a crește acoperirea vaccinală, țările își pot adapta strategiile, de exemplu în ceea ce privește intervalul dintre prima și a doua doză, pe baza situației epidemiologice și a circulației variantelor, precum și a studiilor în evoluție privind eficacitatea vaccinului împotriva variantelor.
Ce spune ECDC despre folosirea unui vaccin diferit pentru a doua doză
Experții responsabili pentru programele de vaccinare din peste jumătate din statele membre UE au decis să folosească vaccinuri diferite pentru a doua doză, față de cele folosite pentru prima. Astfel, în cazul primei doze pe bază de vector adenoviral, ca AstraZeneca, a doua este cu un vaccina pe bază de ARN mesager, ca Pfizer sau Moderna.
În prezent însă nu sunt recomandări definitive pentru utilizarea diferitelor vaccinuri COVID-19 pentru cele două doze, dar rezultatele preliminare ale studiilor făcute în Spania, Germania și Marea Britanie arată că a fost obținut, în acest caz, un răspuns imun satisfăcător, fără probleme de siguranță.
Va fi nevoie sau nu de a treia doză de vaccin?
ECDC susține că în prezent este prea devreme pentru a confirma dacă și când va fi necesară o doză de rapel pentru vaccinurile COVID-19, pentru că nu există încă suficiente date din campaniile de vaccinare și din studiile în curs pentru a ști și înțelege cât timp va dura protecția dată de vaccinuri, mai ales odată cu dezvoltarea și răspândirea mai multor variante.
Ce alte măsuri de protecție împotriva COVID-19 sunt necesare în continuare
Purtarea măștii și distanțarea socială sunt în continuare recomandate, pentru a reduce transmiterea comunitară a variantei Delta și a evita reapariția cazurilor cu o posibilă creștere a spitalizărilor și a deceselor. Acestea sunt necesare până când va crește procentul celor vaccinați.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) subliniază că vaccinarea rămâne una dintre cele mai bune măsuri de protecție împotriva COVID-19, îndeamnând cetățenii UE să se imunizeze și să respecte numărul recomandat de doze.