Epidemiologii și microbiologii spun că nu va fi nevoie de reluarea întregului proces de obținere a unui vaccin împotriva COVID-19 chiar dacă în viitor vor fi mai multe mutații ale virusului. Vaccinul obținut acum va suporta „adaptări”, asemănător cu ajustarea făcută în cazul vaccinării antigripale.
„Vaccinurile recent dezvoltate au ca țintă proteina Spike a noului coronavirus, glicoproteină de suprafață a virusului, capabilă să declanșeze un răspuns imun. Aceasta este responsabilă de pătrunderea virusului în celulele umane (și, implicit, declanșarea infecției), prin legarea la receptori specifici care sunt localizați la nivelul tractului respirator și tractului gastrointestinal. Proteina Spike se leagă la acești receptori printr-o regiune denumită domeniu de legare a receptorului. Sistemul imun recunoaște proteina Spike ca fiind străină – similar momentului în care virusul pătrunde în organism și atunci când ea este produsă postvaccinal – și declanșează răspunsul imun în urma căruia se produc anticorpi”, potrivit Comitetului Național de Vaccinare.
„S-a demonstrat că anticorpii produși în urma infecției naturale cu virusul SARS-CoV-2 recunosc multe regiuni ale proteinei de suprafață a virusului (proteina Spike). Într-adevăr, modificarea acestor regiuni din cauza mutațiilor ar putea conduce la scăderea eficienței anticorpilor (fie ei produși în urma infecției naturale sau în urma vaccinării). Dar, pentru ca acest lucru să se realizeze, ar fi necesară acumularea unui număr mare de mutații astfel încât să fie eliminată complet protecția conferită, iar acest fenomen ar dura o perioadă lungă de timp, luând în considerare rata de mutație a virusului”, mai transmit membrii Comitetului de Vaccinare.
„Pe termen lung, această posibilitate nu poate fi în totalitate exclusă. Cu toate acestea, chiar dacă s-ar întâmpla acest lucru, nu ar fi necesară reluarea întregului proces de dezvoltare a vaccinurilor, ci doar adaptarea periodică a acestora la tulpinile circulante. Cel mai bun exemplu în acest sens îl reprezintă vaccinarea antigripală, pentru care recomandarea tulpinilor ce urmează a fi incluse în vaccin pentru fiecare sezon se schimbă anual, iar vaccinul este produs, testat și administrat într-un interval de doar câteva luni”, au mai explicat aceștia.
Surse:
- Centers for Disease Control and Prevention. Understanding mRNA COVID19 Vaccines, 2020. Available at: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/mrna.html
- Kemp SA, Datir RP, Collier DA, Ferreira ATM, Carabelli A , Harvey W, et al. Recurrent emergence and transmission of a SARS-CoV-2 Spike deletion H69/V70. doi: https://doi.org/10.1101/2020.12.
- Yi Z, Ling Y, Zhang X, Chen J, Hu K, Wang Y, et al. Functional mapping of B-cell linear epitopes of SARS-CoV-2 in COVID-19 convalescent population. Emerging Microbes & Infections, 2020; 9(1): 1988–1996. Doi: 10.1080/22221751.2020.1815591.
- Callaway E. The coronavirus is mutating — does it matter?. Nature, 2020; 585 (7824): 7824. Doi: 10.1038/d41586-020-02544-6.
- WHO. Influenza vaccines. Available at: http://www.who.int/immunization/research/development/influenza/en/
Vaccinurile ARNm, pe bază de mesager - DIFERENȚELE față de vaccinurile obișnuite de până acum (convenționale)
Reamintim că vaccinurile pe bază de ARN mesager, ca cel împotriva COVID-19, dezvoltate în acest moment pe piața internațională, urmăresc să construiască imunitatea împotriva unei boli, să declanșeze un răspuns imun și să producă anticorpi și celule specifice care să recunoască patogenul țintă.
Diferența față de vaccinurile obișnuite (convenționale) este că vaccinul împotriva COVID-19 nu folosește versiuni inactivate sau atenuate ale microorganismelor responsabile de producerea îmbolnăvirii, din fragmente ale microorganismelor responsabile de producerea îmbolnăvirii și din vectori virali, explică specialiștii din Comitetul de Vaccinare.
Deși nu au fost aprobate ca produse de uz uman până în prezent, vaccinurile ARNm sunt studiate de peste 18 ani. Sunt testate pe un număr de peste 1.500 de voluntari, iar studiile derulate arată că au un profil de siguranță foarte bun.
În plus, vaccinurile pe bază de ARN mesager pot fi dezvoltate într-un mod accelerat. Nu presupun procese costisitoare și consumatoare de timp, precum cele convenționale. După identificarea SARS în 2002 și MERS în 2012, cercetătorii cunoșteau deja că proteina Spike este cea care poate declanșa un răspuns imun împotriva coronavirusurilor.