Preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE au continuat să crească semnificativ în semestrul doi din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, de la 23,5 euro/100 kWh la 28,4 euro/100 kWh, iar România este statul membru UE cu cel mai semnificativ avans, în moneda naţională, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică. Sunt cele mai ridicate preţuri de când se dau publicităţii statisticile Eurostat, relatează agerpres.ro.
România a avut cea mai mare creștere a prețurilor la electricitate pentru consumatorii casnici din Uniunea Europeană în a doua jumătate a anului 2022, arată ultimele date Eurostat. La gaze, ne situăm pe locul doi, după Cehia.
ROMÂNIA, PE PRIMUL LOC LA PREȚURI ELECTRICITATE - CELE MAI MARI PREȚURI DIN UE
Astfel, în semestrul doi din 2022, prețurile la electricitate pentru consumatorii casnici au crescut comparativ cu perioada similară din 2021 în 25 de state membre ale Uniunii Europene.
Cel mai semnificativ avans exprimat în moneda națională a fost în România - 112%, Cehia - 97% și Danemarca - 70%, iar cel mai redus în Luxemburg - 3%, Austria și Germania - 4%, Polonia și Bulgaria - 5%.
În două țări din blocul comunitar s-au înregistrat scăderi ale prețurilor la electricitate pentru consumatorii casnici. Exprimate în euro, cele mai scăzute prețuri medii au fost în Ungaria și Bulgaria.
În două ţări membre UE s-au înregistrat scăderi ale preţurilor la electricitate pentru consumatorii casnici: Ţările de Jos (minus 7%) şi Malta (minus 3%). Preţurile în Malta sunt reglementate, în timp ce Ţările de Jos sprijină consumatorii cu sume forfetare şi reduceri de taxe.
ROMÂNIA, PE LOCUL 2 LA PREȚURI MARI LA GAZE ÎN UE
Și prețurile medii la gaze naturale pentru consumatorii casnici au crescut în semestrul doi din 2022 comparativ cu perioada similară din 2021, cel mai mult în Cehia, cu 231%, România, cu 165%, și Letonia, cu 157%. Ungaria a avut și la gaze cele mai mici prețuri, în timp ce Olanda le-a avut pe cele mai ridicate.