„Rațiunea acestei propuneri legislative pornește de la lipsa unor reglementări adecvate, clare și coerente, adaptate condițiilor existente, în ceea ce privește motivația măsurii de ridicare a autovehiculelor. Ridicarea vehiculelor a devenit o problemă reclamată de numeroși cetățeni, fapt agravat de lipsa locurilor de parcare în număr suficient, în special în cadrul marilor orașe. Practica măsurii de ridicare a acelor autovehicule staționate neregulamentar a ajuns să genereze abuzuri realizate de către cei care pot să dispună această măsura, manifestând în cele mai multe cazuri exces de zel. Măsura dispunerii ridicării autovehiculelor trebuie să fie una excepțională, îndreptată asupra acelor autovehicule care într-adevăr blochează circulația rutieră sau constituie un pericol pentru aceasta”, se arată în expunearea de motive a proiectului de lege, citată de Hotnews.
Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar a fost oprită de Înalta Curte de Casație și Justiție, la cererea Avocatului Poporului, în 2015. Instanța supremă a stabilit că ridicarea mașinilor nu trebuie reglementată prin hotărâri de consilii locale, ci direct de Guvern sau Parlament.
În prezent, mașinile parcate ilegal nu mai sunt ridicate, singura sancțiune fiind amenda cuprinsă între 195 și 487 lei și două până la cinci puncte penalizare.