Cercetătorul Octavian Jurma prognozează că marți se vor înregistra peste 16.000 de cazuri de COVID și că urmează un vârf în această săptămână - în jurul a 17.000 de cazuri. În același timp, medicul susține că ne apropiem de vârful valului 4 și este posibil ca aceasta să fie ultima săptămână de creștere accelerată.
„Mă aștept ca cel târziu pana la finalul lunii sa ne aflam pe panta descendenta”, a anunțat Octavian Jurma.
„Chiar daca si in aceasta saptamana numarul de cazuri va continua sa creasca si de maine vom vedea valori de peste 16,000 cu un varf saptamanal in jurul a 17,000 de cazuri, ne apropiem de varful sau platoul valului 4-Delta pe care il asteptam la mijlocul lunii octombrie. E poisbil ca aceasta sa fie ultima saptamana de crestere accelerata si putem spera [cu rezerve] ca inca de saptamana viitoare vom vedea valori descendente in privinta numarului de cazuri noi”, precizează Octavian Jurma într-o postare pe Facebook.
„Saptamana trecuta am avut pentru prima data o scadere a ratei de crestere saptamanale sub 50% iar debutul de luni este sub prognoza.
Chiar daca si in aceasta saptamana numarul de cazuri va continua sa creasca si de maine vom vedea valori de peste 16,000 cu un varf saptamanal in jurul a 17,000 de cazuri, ne apropiem de varful sau platoul valului 4-Delta pe care il asteptam la mijlocul lunii octombrie.
E posibil ca aceasta sa fie ultima saptamana de crestere accelerata si putem spera [cu rezerve] ca inca de saptamana viitoare vom vedea valori descendente in privinta numarului de cazuri noi”, anunță Octavian Jurma, luni, într-o postare pe Facebook.
Cercetătorul nu are însă o veste la fel de bună despre situația dramatică din secțiile de ATI: cazurile severe și decesele vor continua să crească încă două săptămâni după atingerea vârfului de 17.000 de cazuri zilnice.
„Din pacate numarul de internari la ATI si decese va continua sa creasca pentru 2 saptamani dupa varful cazurilor noi, dar nu mai putem face nimic sa le prevenim, doar sa invatam ceva care sa ne ajute in preventia valului 5.
Asa cum se vede numarul de paturi cu oxigen si numarul de paturi ATI nu poate tine pasul cu rata de infectare ceea ce se reflecta intr-o rata de deces mai mare decat prognoza”, mai precizează Jurma.
Despre câți români au pierdut lupta cu virusul în octombrie se va ști abia la sfârșitul anului, mai spune Jurma, comparând situația cu cea din valul 3 de anul trecut.
„Stim ca in perioada de varf din noiembrie-decembrie 2020, pana la 50% din numarul de decese zilnice a fost eliminat din raportarile oficiale. Vom sti doar in decembrie cati oameni au murit in octombrie”.
În același timp, felicită autoritățile locale care au luat măsuri restrictive în această perioadă, în pofida mesajelor negaționiste ce vin din partea oamenilor.
„Aplaud primarii si presedintii de CJ care au indraznit sa ceara macar o bruma de restrictii in aceasta perioada de efervescenta negationista. Merita votul vostru pentru ca le-a pasat mai mult de sanatatea voastra decat de popularitatea lor”, a mai scris Octavian Jurma.