Un studiu la care au participat 47.000 de adulti arata ca ochii ar putea sa dezvaluie speranta de viata a unei persoane. Conform studiului publicat in British Journal of Ophthalmology, exista o legatura intre vârsta retinei si vârsta biologica a unei persoane, care poate fi un factor de risc.
Cercetările au dezvălui că retinele, care sunt membrane sensibile la lumină și conțin celule nervoase, pot dezvălui informații importante despre starea de sănătate a unei persoane.
Potrivit cercetătorilor, persoanele ale căror retine păreau mai în vârstă decât celelalte țesuturi corpului prezentau un risc mai mare de deces în următorul deceniu. Această descoperire nu numai că poate fi folosită pentru a ajuta la prezicerea riscului de deces, dar ar putea avea implicații semnificative în diagnosticul și tratarea bolilor neurodegenerative cum ar fi boala Alzheimer.
„Retina oferă o „fereastră” unică și accesibilă pentru a evalua procesele patologice care stau la baza bolilor vasculare și neurologice sistemice care sunt asociate cu riscuri crescute de mortalitate”, a spus doctorul Mingguang He de la Centrul pentru Cercetarea Oculară din Australia, citat de express.co.uk.
Persoanele incluse în cercetare aveau între 40 și 69 de ani. Acestea au fost supravegheate timp de 11 ani. Fiecare participant a fost supus unei scanări a zonei din spatele ochilor. Studiul a inclus, de asemenea, datele biomedicale din baza de date UK Biobank, care conține informații despre jumătate de milion de participanți din Marea Britanie.
Câte ouă ai voie să mănânci pe zi și ce riști dacă depășești acest număr
Echipa internațională a comparat "vârsta biologică" a retinei fiecărei persoane cu vârsta cronologică a acelei persoane. Rezultatul a arătat că mulți dintre participanți aveau o "diferență de vârstă retiniană". Discrepanțele mai mari au fost asociate cu un risc crescut de deces, între 49% și 67%. Cauzele decesului puteau fi diverse, cu excepția cancerului și bolilor cardiovasculare.
„Noile noastre descoperiri au determinat că decalajul de vârstă retiniană este un predictor independent al riscului crescut de mortalitate, în special al bolilor non-cardiovasculare și mortalității non-canceroase. Aceste descoperiri sugerează că vârsta retiniană poate fi un biomarker semnificativ clinic al îmbătrânirii”, au spus cercetătorii.
Aceste descoperiri susțin faptul că rețeaua de vase mici din retină poate fi un indicator util al stării generale a sistemului circulator și a creierului. Prin urmare, ochii pot dezvălui cât de mult mai ai de trăit.
Stațiunile din Romania unde trebuie să mergi la tratament balnear, în funcție de afecțiune