Un oraş al contrastelor, cândva târgul Bucureştilor adorat de poeţi şi studenţi şcoliţi la Paris este acum o capitală europeană, iar locuitorii lui, europeni fără viză. În mai puţin de două zile, Bucureştiul va fi punctul central al NATO şi îi va găzdui pe cei mai importanţi oameni ai lumii. Dincolo de măsuri de securitate şi întâlniri oficiale, Bucureştiul mai este şi capitală de oaspeţi. Ce se vede dincolo de politică şi ce merită văzut în Bucureşti am surprins noi pentru invitaţii străini. Restul rămâne de descoperit.
CARU CU BERE
Caru cu Bere există din 1879. Ce-i drept, nu sub acelaşi nume, iar când a fost construit, bucureştenii de altădată îl ştiau ca Hanul Zlătari. În anii 60 au fost turnate aici filme precum Două Lozuri, Telgrame şi Darclee. Acum bei o bere bună şi mănânci tradiţional. Preţurile nu sunt chiar ca altădată, că vorba aceea, dacă e vechi e mai scump!
BISERICA STAVROPOLEOS
"Nicăieri n-am resimţit rostul unei biserici mai adânc decât la Stavropoleos... Este o mare eroare a crede că o biserică este făcută numai pentru slujbă. In Italia, biserica este inima fiecarui cartier, fiecărei strazi." Nu sunt cuvintele mele, ci ale lui Gheorghe Cantacuzino despre una dintre cele mai frumoase biserici din Bucureşti. Este de fapt un aşezământ care pe vremuri era întreţinută financiar de un han.
CASA CAPŞA
Acum este un hotel de cinci stele, în secolul 19 era cea mai cunoscută cofetărie şi cafenea din Bucureşti. Mari personalităţi politice, literaţi şi ziarişti au mâncat aici prăjiturile aduse de la Paris, inclusiv generalul francez Joffre. Numele lui le-a inspirat fraţilor Capşa o nouă prăjitură - un petit-four delicios.
PALATUL REGAL (MUZEUL NAŢIONAL DE ARTĂ)
A fost construit la începutul secolului 19 şi a fost locuit pe rând de marele logofăt Dinicu Golescu, de domnitorul După abolirea monarhiei în 1948, Palatul Regal devine Muzeul Naţional de Artă al României. Zeci de artişti români aunt prezenţi aici prin lucrările lor, iar Galeria Europeană este cea mai spectaculoasă: are nu mai puţin de 15 saloane, în care se regăsesc sculpturi şi picturi semnate de Rembrandt, Veneziano, Tizian, El Greco, Renoir sau Monet.
BISERICA KRETZULESCU
Biserica Kretzulescu păstrează încă este unul dintre monumentele care surprind cel mai bine spiritul artei si arhitecturii brancovenesti. Lacasul a fost construit intre 1720-1722 prin eforturile cancelarului Iordache Kretzulescu si ale sotiei sale Sava (una dintre fiicele lui Constantin Brancoveanu). Frescele sale interioare au fost realizate de Gheorghe Tattarescu, au fost restaurate, iar acum biserica este mai frunmoasă ca oricând..
ATENEUL ROMÂN
În 1865, Ateneul Român era o instituţie cu scopul "inzestrarii poporului cu cunostinte folositoare". În 1886, arhitectul francez Albert Galleron prezenta proiectul de construcţie, iar în 1888 era inaugurată clădirea Ateneului. În prezent, aici cântă Filarmonica George Enescu şi tot aici au loc cele mai frumoase concerte dirijate de cei mai buni artişti români şi din străinătate.