”90% din spitalele din România nu cred că ar trebui să primească acreditare, nu știu cum se dau aceste acreditări, chiar și după normele medicale vechi pe care lucrăm acum”, a declarat Oana Gheorghiu, de la Asociația Dăruiește Viața.
Ceea ce face industria farmaceutică, susține Oana Gheorghiu, este să profite de niște decidenți slabi. Noi, ca cetățeni, trebuie să-i cerem statului să ne protejeze. Industria farma are ca scop profitul. Nu vine nimeni să facă în România fapte bune pe banii lui. Aceste companii obțin profit atât cât statul le permite. Este și o falsă problemă, pentru că ne propunem, pe generice, prețuri mai mici ca în Europa, dar le dăm prețuri foarte mari pe moleculele noi. Ei își adaptează politica la ceea ce le permite statul”, a completat aceasta.
Multe spitale din România sunt renovate necorespunzător, susține Oana Gheorghiu. ”Sunt culpabili oamenii ăștia, trebuie să răspundă penal, dar primul care ar trebui să pună stop acestor practici este tot statul. Am văzut secții renovate conform anilor '70. Renovarea neconformă înseamnă faianță pe pereți încă, în unele grupuri sanitare... așa ceva în Europa nu se mai permite, se pun vopsele speciale, antibacteriene, care permit curățarea și care sunt mai ușor de întreținut. Tot ce se folosește pe pardoseală sunt materiale ieftine. Nu se mai permit chiuvete cu picior, pentru că nu se pot curăța. La fel, nici vasul de toaletă cu picior”, a explicat aceasta.
Oana Gheorghiu: ”Românii nu fac sesizări”
Foarte puțini sunt cei care luptă până la capăt pentru drepturile lor împotriva sistemului medical din România, susține Oana Gheorghiu. ”Eu cred că dacă vrem să curățăm România, 10 ani de acum înainte trebuie să facem sesizări. Schimbarea trebuie să vină de la noi. Noi am permis să ajungem aici, pentru că nu ne cerem drepturile”, a afirmat aceasta, completând că, în opinia sa, protestul ar trebui să fie o obligație pentru cetățenii nemulțumiți.
Declarația dr. Cîrstoveanu de la spitalul ”Marie Curie” privind posibilitatea ca și medicamentele să fie ”diluate” trebuie luată în serios și trebuie să se facă teste în acest sens, consideră Oana Gheorghiu. ”Am înțeles că sunt medicamente cu aceeași substanță activă din România și din străinătate, însă cele românești nu au dat rezultate ca cele străine, ceea ce, probabil, l-a făcut să se întrebe dacă nu cumva substanța activă este diminuată”, a explicat aceasta.