În anul 1984, acesta a fost considerat principalul vinovat, însă cercetările ulterioare au dovedit că acest virus a ajuns în SUA cu mai mult de un deceniu înainte ca acesta să fie acuzat. Unul dintre cercetătorii ce au participat la acest studiu, Michael Worobey, a afirmat că: "Nimeni nu poate fi învinuit de difuzarea acestui virus din moment ce nimeni nu ştia de existenţa sa. Modul în care acesta a fost adus din Caraibe în Statele Unite este o întrebare care încă îşi caută răspunsul. Este foarte probabil să fie adus de o persoană de naţionalitate diferită". Bineînţeles că Douglas nu a fost prima şi singura persoană din SUA infestată cu HIV, iar asocierea acestuia cu Pacientul 0 este una eronată.
Pentru a afla, de fapt, cum a apărut acest virus, Worobey şi echipa sa de cercetători din Statele Unite, Marea Britanie şi Belgia au dezvoltat o nouă tehnică pentru a reconstitui cronologia HIV-ului grupa M, subgrupa B, cea mai comună tulpină a acestui virus în zona occidentală.
Aceştia au colectat mai mult de 2.000 de probe de ser colectate de la bărbaţi americani, între anii 1978 şi 1979 şi, astfel, au reuşit să reconstituie un genom intact al acestei tulpini a virusului. Pe baza acestor studii, au concluzionat că virusul a fost adus în Caraibe din Africa, în anul 1967, din Caraibe în New York în 1971, apoi din New York în San Francisco în 1976. Cu toate acestea, nu au reuşit să identifice modul în care acesta a fost adus din Caraibe în marea metropolă a Statelor Unite. Mai mult, cercetătorii au afirmat că învinovăţirea unei singure persoane de faptul că a difuzat acest virus care a ucis în jur de 35 de milioane de oameni nu este o soluţie. Acest bărbat a fost doar una dintre miile de persoane infectate cu acest virus înainte ca el să fie descoperit.
Sursa: descopera.ro