Uzina chimică Solvay, localizată în Rosignano Solvay, Italia, produce o multitudine de compuşi chimici precum carbonatul de sodiu, bicarbonatul peroxidul de hidrogen, cloritina.
Însă, cele mai fabricate sunt carbonatul de sodiu şi soda calcinată, obţinută în urma clocotirii dioxidului de carbon în interiorul unei soluţii realizate din apă sărată şi amoniac, proces cunoscut sub denumirea de Procesul Solvay, care a fost inventat de către însuşi Ernest Solvay , iar acum această metodă este folosită în întreaga lume, scrie descopera.ro.
Acest proces lasă în urmă o mixtură de clorură de calciu şi calcar ca produse secundare, pe care compania le aruncă, repetat, în apa mării, căci această fabrică se află în apropierea unei plaje, iar consecinţa este vizibilă: apa capătă o culoare albă care oferă un aspect nemaiîntîlnit, dar care este, de fapt, doar o iluzie.
Alături de aceşti compuşi se regăsesc şi substanţe toxice, precum mercurul, arsenicul, cromul, arsenicul şi plumbul, care sunt deosebit de periculoase în ceea ce priveşte sănătatea oamenilor.
Potrivit unui raport al Programului de Mediu al Naţiunilor Unite, această plajă este inclusă în lista celor mai poluate plaje ale Mării Mediterane.
Între anii 2008 şi 2010, în oraş a fost înregistrată o rată mortalităţii mai ridicată decât procentul regional existent în acea perioadă, crescând cu 2,2% în cazul bărbaţilor şi cu 8,3% în cazul femeilor.
Mai mult, nu există avertismente pentru cei care doresc să facă baie în mare, ci dimpotrivă, Spiagge Bianche este considerată una dintre atracţiile turistice din Italia.
Astfel, mediul înconjurător, apa şi miile de oameni continuă să aibă statutul unor victime.