Pe lângă răspândirea tulpinii indiene (Delta) în peste 100 de țări până în prezent, apariția unor noi mutații îngrijorează lumea medicală de la nivel mondial. Varianta Epsilon (B.1.427) identificată pentru prima dată în California la începutul acestui an, iar din mai 2021 și în alte țări. De asemenea, și o altă variantă - Eta (B.1.526) a fost identificată în New York, scrie CNN.
Nou variantă a fost declarată VOI în martie 2021. Cele trei mutațiil ale variantei Epsilon au fost identificate în urma unor cercetări făcute la Universitatea Washington din Seattle și publicate în revista Science. Până în acest moment, varianta Epsilon este prezentă în 44 de țări. Răspândirea Epsilon nu este încă foarte mare în Europa, fiind raportate cazuri în Danemarca (37), Germania (10), Irlanda și Franța (7), Țările de Jos și Spania (5), Elveția (4), Norvegia (3), Suedia, Finlanda și Italia (2 ), Belgia (1).
Studiul publicat în revista Science arată cât de importantă este secvențierea la testare, pentru a putea lupta împotriva răspândirii coronavirusului. Analizarea celor două variante indică formarea acestora în urmă cu un an, în iunie-iulie 2020 și răspândirea lor accentuată. Totodată, cercetarea făcută la Departamentul de Biochimie al Universității Washington din Seattle arată că această variantă este rezistentă la anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul, dar și la cei produși în urma vaccinării cu serurile bazate pe ARN mesager.
Citește și De la Alfa la Delta. De ce provoacă PANICĂ în sistemul sanitar noile tulpini de COVID
CÂTE variante îngrijorătoare și de interes există în acest moment
Din luna iunie, de când OMS a redenumit variantele de coronavirus în funcție de literele alfabetului grecesc, s-a ajuns la a 11-a literă - lambda. Astfel, OMS a clasificat doar 4 variante ca fiind îngrijorătoare (VOC), alături de alte 7 variante ca fiind de interes (VOI).
Ca și la varianta originală de coronavirus, infectarea se face prin intermediul celulei, proteinei Spike, prin care virusul intră în celule. Trei mutaţii sunt cele care fac varianta Epsilon mult mai rezistentă la anticorpii care se află pe proteina Spike, au observat cercetătorii.
Astfel că, potrivit primelor cercetări, varianta Epsilon ar fi rezistentă la vaccinurile anti-COVID-19 bazate pe tehnologie ARNmesager, adică Pfizer/BioNTech și Moderna.
VOC identificate până în prezent:
1.Varianta Alpha (B.1.1.7 - varianta britanică)
2.Varianta Beta (B.1.351 - varianta sud-africană)
3.Varianta Gamma (P.1 - varianta braziliană)
4.Varianta Delta (B.1.617.2 - varianta indiană).
VOI identificate până în prezent:
5.Varianta Episilon (B.1427/B.1429)
6.Varianta Zeta (P.2)
7.Varianta Eta (B.1.525)
8.Varianta Theta (P.3)
9.Varianta Iota (B.1.526)
10.Varianta Kappa (B.1.617.1)
11.Varianta Lambda ( C.37).
Observațiile publicate în Science se bazează pe analizarea plasmei colectate de la 15 persoane vaccinate cu două doze de Moderna, de la 33 vaccinate cu două doze de Pfizer-BioNtech și de la 9 persoane care au fost infectate cu SARS-CoV-2.
Cercetătorii de la Universitatea din Washington au analizat 57 de probe ale infecţiilor cu Epsilon. Ei au preluat plasma de la 33 de persoane vaccinate cu două doze de Pfizer, 15 persoane vaccinate cu două doze de Moderna şi de la alte 9 persoane care au trecut prin boală.