Această monedă comemorativă reprezintă un tribut adus unei personalități importante din arta românească. Cecilia Cuțescu-Storck este încă admirată astăzi pentru contribuția sa la modernizarea artei plastice din România. Din acest motiv, Banca Națională Română (BNR) a decis să emită această monedă specială din argint.
Moneda poate fi recunoscută cu ușurință, având pe avers o compoziție distinctivă, ce imită o paletă utilizată în pictură. Acest simbol este reprezentativ pentru artista omagiată prin intermediul acestei monede.
Desigur, pe o monedă este esențial să fie specificată valoarea nominală, iar în acest caz este de „10 lei”. Pe această monedă specială se regăsesc și stema României, precum și anul emiterii, respectiv 2024.
Pe reversul monedei se va regăsi chipul artistei, împreună cu numele ei complet și anii în care a trăit. În detaliu, este înscris numele „Cecilia Cuțescu-Storck”, alături de anii „1879” și „1969”.
Moneda are o valoare nominală de 10 lei. Această monedă de argint va fi ambalată de BNR în capsule de metacrilat transparent. De asemenea, va fi însoțită de o broșură de prezentare și un certificat de autenticitate. Se preconizează ca 5.000 de astfel de monede să fie bătute, iar prețul acestora este de 510 lei, fără TVA.
Cel mai captivant aspect în legătură cu aceste monede este intenția BNR de a le conferi putere circulatorie în România, deși scopul lor principal este acela de a fi colecționate. Aceste monede au fost introduse pe piață începând cu data de 23 septembrie 2024.
Avertisment de tsunami ca urmare a unui cutremur de 8,2. Mesajul care a pus pe jar o țară întreagă