De asemenea, consumul taratelor care intra in compozitia fainii din grau intreg (care contine toate partile componente ale graului: tarata, germeni si endosperm - n.red.) este asociat cu o rata generala a mortalitatii cu 6% mai mica, scrie ziare.com.
Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca taratele fac minuni mai ales in privinta bolilor cardiovasculare, cu efect direct in reducerea mortilor provocate de acestea cu 20%.
"Studiul intareste recomandarile curente pentru dieta, care promoveaza cerealele integrale ca pe unul din cele mai importante si sanatoase alimente eficiente in prevenirea bolilor cronice", sustine profesorul Qu Sun, de la Departamentul pentru Nutritie de la Harvard, unul dintre autorii studiului.
Rezultatele cercetarii au fost publicate in numarul din luna ianuarie al prestigiosului Jurnal al Asociatiei Medicale Americane (JAMA) - specializarea Medicina Interna.
Desi consumul de cereale integrale a fost si in trecut asociat cu un risc mai scazut de aparitie a bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare, acum este pentru prima data cand sunt oferite dovezi solide care atesta legatura acestuia cu durata vietii.
Pentru a trage aceste concluzii, cercetatorii de la Harvard si colegii lor au analizat date referitoare la modul in care s-au hranit peste 74.000 de femei si 43.000 de barbati, de la mijlocul anilor '80 pana in 2010, in cadrul unuia dintre cele mai ample studii de acest gen realizate vreodata in Statele Unite.
Tinand cont de o multime de factori, cum ar fi varsta, indicele de masa corporala, fumatul, activitatea mentala si alimentatia generala (fara cereale integrale), cercetatorii au comparat datele privind mortalitatea in raport cu consumul de cereale integrale pe o perioada de 25 de ani.
In acest fel, ei au descoperit ca fiecare portie de cereale integrale consumata zilnic - 28 de grame pe zi, echivalentul unei felii de paine integrala - reduce riscul mortalitatii - cu 5% in general si cu 9% cand cauza mortii este o boala cardiovasculara.
Mai mult, inlocuirea unei felii de paine din faina rafinata cu o felie de paine integrala scade cu 8% riscurile mortalitatii legate de bolile cardiovasculare. Rezultate si mai bune au fost observate in cazul inlocuirii unei portii zilnice de carne rosie cu o felie de paine integrala: riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare scade in acest caz cu 20%.
Avand in vedere ca bolile cardiovasculare reprezinta in continuare principala cauza a decesului atat in Romania, cat si in Europa, iar tara noastra se afla chiar pe locul 3 in lume in acest trist clasament, nu ar strica sa inlocuim pe cat posibil painea din faina rafinata si, de ce nu, sa mancam mai putina carne rosie, alegand in schimb din ce in ce mai des cerealele integrale.
Daca ne gandim si ca painea a ramas alimentul de baza al romanilor, tara noastra inregistrand un consum de circa 200 de kilograme de paine pe an per cap de locuitor - unul dintre cele mai mari din Europa - cel mai ieftin si mai la-ndemana ar fi sa alegem pur si simplu painea integrala, in locul celei clasice, procesate, daca vrem sa traim mai mult.