Două puternice explozii solare de mare intensitate au avut loc zilele trecute, a doua fiind cea mai puternică înregistrată de la începutul acestui ciclu de activitate a soarelui, ce a debutat în decembrie 2008, relatează AFP citând un anunț al NASA.
Cele două erupții au avut loc într-o regiune activă a soarelui unde s-a produs deja o erupție de intensitate medie, la 4 septembrie.
Norul de particule electromagnetice rezultat în urmă erupţiei va afecta planetă în următoarele două zile, riscând să avarieze sateliţii, comunicaţiile şi alimentarea energetică, dar şi să dea naştere unor superbe aurore boreale.
Exploziile solare de clasă X sunt cele mai puternice. Cea mai intensă dintre cele două explozii a fost clasificată X9,3, cea mai puternică de la explozia X17 din 2005, conform NASA. Exploziile solare cele mai puțin intense sunt de clasă A, urmate de B, C, M și X. Similar cu scara Richter pentru cutremure, fiecare literă reprezintă intesitatea.
Exploziile solare de clasă X pot provoca radiații puternice în atmosfera superioară a Pământului și pot declanșa întreruperi radio, așa cum s-a întâmplat miercuri, potrivit Agerpres. Cea mai puternică explozie solară detectată până acum a avut loc în 2003 fiind clasificată la clasa X28.