Circa 50 de participanţi la convoaie au fost întâmpinaţi de eurodeputaţii din partidul Rassemblement national (extremă dreapta) Virginie Joron şi Philippe Olivier în faţa clădirii, ale cărei puncte de acces erau blocate de importante forţe de ordine. Apoi o delegaţie formată din trei femei, însoţită de avocatul Carlo Alberto Brusa, a pătruns în incinta Parlamentului European.
"Vom avea o reuniune pentru a discuta, să vedem cu ce vă putem ajuta", le-a spus Virginie Joron, care a afirmat că ea consideră manifestaţia lor "sănătoasă şi utilă".
Delegaţia susţinea că urma să se întâlnească în cursul după-amiezii cu "parlamentari europeni de toate naţionalităţile şi toate orientările politice", însă fără a comunica nume.
"Rămânem în acest demers democratic de a discuta, de a dialoga, dar totuşi avem revendicări ferme care nu sunt ascultate şi sperăm din toată inima că astăzi aleşii noştri vor înceta să voteze legi liberticide", a explicat Maria Cloarec, infirmieră în vârstă de 39 de ani, membră a delegaţiei.
"Este important să arătăm că suntem acolo, în mod paşnic, dar sunt convinsă că soluţia vine de la bază, nu de la parlamentari", a declarat Martine, de 69 de ani, infirmieră ieşită la pensie din departamentul Haute-Savoie.
Luni, prefectul din Bas-Rhin Josiane Chevalier a emis un decret care interzice orice "manifestaţie nedeclarată" a convoaielor antipermis vaccinal în zona Parlamentului European.
Odată delegaţia primită în Parlamentul European, ceilalţi manifestanţi au fost de altfel rapid îndepărtaţi în calm de forţele de ordine, scandând "Nu cedăm nimic!".
Stéphane, electrician în vârstă de 48 de ani, este unul dintre cei care s-a urcat în maşină pentru a se întoarce acasă, în cazul său la Perpignan. "Este sfârşitul călătoriei, dar sper că mesajul nostru va fi auzit".