Marţi, 26 iulie, a fost citată să dea declaraţii o asistentă medicală, surse judiciare declarând că aceasta ar fi cea care i-ar fi făcut femeii de 68 de ani, în noaptea de 13 spre 14 iunie, transfuzie cu sânge din grupa B, deşi aceasta avea grupa A, iar pacienta a decedat după o săptămână.
Poliţiştii şi procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti încă nu au pus vreo persoană sub acuzare, fiind aşteptate rezultatele examenelor de laborator de la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici” în cele două dosare. Anchetatorii au cerut documentele medico-legale privind cauzele celor două decese, astfel încât să se ştie dacă faptele pot fi încadrate la culpă medical, au declarat, pentru News.ro, surse din rândul anchetatorilor.
Anchetatorii au audiat, din 15 iulie până în prezent, mai mulţi angajaţi de la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, printre care şeful secţiei ATI de la Spitalul de Arşi, dr. Adrian Stănculea, asistenta şefă a aceleiaşi secţii, şi medicul Tudor Stăncioiu, cel care l-a îngrijt pe bărbatul care avea viermi într-o rană.
Fiica bărbatului care a murit la Spitalul de Arşi a fost audiată în 22 iulie şi tot atunci ea le-a spus anchetatorilor că vrea să se constituie parte civilă în dosar. Femeia a spus, după audieri, că angajaţii spitalului nu şi-au făcut datoria şi sunt responsabili pentru decesul tatălui său, transmiţându-le acestora: “Să le fie ruşine”.
Medicul Camelia Roiu, care a filmat pacientul cu viermi în răni de la Spitalul de Arşi, a fost audiată în 19 iulie, la Poliţia Capitalei, în calitate de martor, ea declarând că se simte în nesiguranţă şi este obligată să asiste neputincioasă la "un malpraxis generalizat practicat şi girat de toate autorităţile".
Camelia Roiu a declarat, după ce a fost audiată, că în urma sesizărilor pe care le-a făcut pentru neregulile din spital, nu numai că situaţia nu s-a schimbat, dar a primit şi ameninţări de la fostul director al Spitalului de Arşi şi de la Alin Ţucmeanu, în perioada în care acesta era secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
“Mă simt într-o stare de nesiguranţă totală, sunt obligată să asist, neputincioasă la un malpraxis care este practicat şi girat de toate autorităţile. (...) Am făcut totul în beneficiul pacienţilor şi al lor (al celorlalţi doctori, n.r.) pentru că şi ei, sunt convinsă, vor să trateze pacienţii în alte condiţii, nu să-i vad murind zi de zi. Eu, efectiv, nu am mai suportat să văd atâta moarte în jurul meu şi să asist neputincioasă la aşa ceva”, a mai spus Camelia Roiu.
Medicul susţine că rata de supravieţuire în secţia de Terapie Intensivă este extrem de mică, de sub 10%, nu doar din cauza rănilor cu care vin pacienţii, ci mai mult din cauza infecţiilor nosocomiale.
Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti fac cercetări şi în cazul pacientei căreia i-a fost făcută o transfuzie greşită la Spitalul de Arşi. Camelia Roiu spune că asistentele erau forţate să facă ilegal transfuzii, deşi nu aveau specializarea respective, iar Unitatea de Transfuzii Sangvine (UTS) nu este autorizată.
“Au fost foarte mari nereguli, în sensul că unitatea de transfuzii nu era autorizată, asistentele au fost nevoite să facă determinări de grup de sânge, ele nefiind calificate în acest domeniu. Consider că cea mai mare responsabilitate este a şefului UTS, care a girat această activitate neautorizată şi ilegală. (...) În garda respectivă, în noaptea, respectivă au fost două asistente, una dintre ele am înţeles că a determinat grupul de sânge şi a făcut compatibilitatea. (...) Asistentele au fost nevoite, obligate, li s-a reproşat după aia, când au încercat să spună că nu este treaba lor şi nu pot să-şi asume această responsabilitate şi s-a reproşat de către şeful de secţie că ele ştiau din start, de la angajare că vor face lucrul ăsta, deşi în fişa postului nu este spus aşa ceva. Adrian Stănculea este şeful secţiei”, a precizat Camelia Roiu.
Un raport al Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti pe tema igienei din Spitalul de Arşi a fost trimis, în 15 iulie, la Poliţia Capitalei, fiind depus la dosarul celor două morţi suspecte.
Inspecţia Sanitară a dispus, în 14 iulie, suspendarea activităţii în secţia ATI a Spitalului de Arşi din Capitală, până la remedierea deficienţelor constatate, spitalul fiind amendat cu 6.000 de lei.
Ministerul Sănătăţii preciza că măsurile pe care trebuie să le ia spitalul sunt: igienizarea totală a secţiei ATI, montarea de plase la geamuri acolo unde este nevoie şi remedierea instalaţiei de climatizare.
Gazeta Sporturilor a difuzat, în 14 iulie, o înregistrare video de la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală cu un pacient care avea viermi într-o plagă din spatele urechii, imaginile fiind filmate de un medic care spune că în spital mai este un caz similar, în condiţiile în care secţia este invadată de muşte. Imaginile au fost realizate în urmă cu două zile, în secţia Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului.
Purtătorul de cuvânt al spitalului, Adrian Stănculea, a anunţat, în aceeaşi zi, că pacientul, în vârstă de 77 de ani, a decedat, "însă nu din cauza larvelor".
Tot la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, o femeie de 68 de ani a murit după ce i-a fost făcută o transfuzie cu o grupă greşită de sânge.
În ambele cazuri, Poliţia Capitalei face cercetări, iar în 14 iulie, o echipă de poliţişti de la Serviciul Omoruri a ridicat documente de la spital.