Schimbările climatice sunt nemiloase și efectul lor se poate vedea cu ochiul liber: nu sunt doar furtuni și tornade sau regiuni afectate de deșertificare, este vorba și de dispariția unor țări întregi, scrie CNN.com.
Este și cazul statului cunoscut sub numele de Marshall Islands din Oceanul Pacific. Multe dintre insulele care îl alcătuiesc au coborât deja sub nivelul mării, iar din altele au rămas doar fâșii înguste cât o șosea.
Unul dintre editorialiștii CNN a decis să facă o călătorie în aceste teritorii pe cale de dispariție și a ales să povestească totul pe un mijloc de comunicare la fel de evanescent - Snapschat, metaforă a situației tragice în care se află insulele dintre Hawaii și Australia.
Insulele au fost descoperite de spanioli în prima jumătate a secolului al XVI-lea și au fost explorate de căpitanul britanic John Marshall (1788), de la care și-au primit și numele.
Între anii 1885-1914 ele s-au aflat sub protectorat german, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial zona făcea parte din prima linie de apărare japoneză. În anul 1944 insulele au fost cucerite de americani, care le-au administrat până în 1990, când țara și-a căpătat independența. Pe insulele Bikini și Enewetak, S.U.A. au efectuat experimente nucleare.
În anul 2006 mai erau doar 60.442 de locuitori, o scădere de 13.630 de locuitori în câțiva ani. Limbi oficiale ale statului sunt engleza și marshalleza.