"Prin ordonanța din data de 25 august 2014 s-a dispus extinderea urmăririi penale și sub aspectul comiterii unei noi infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, (...) constând în aceea că Dan Costin Bengescu, Sorin Iacob, Viorel Hrebenciuc, cu sprijinul lui Aurel Olari, efectuează demersuri pe lângă președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, pentru a-l determina să achiziționeze din bani publici moșia lui Paltin Gheorghe Sturdza din localitatea Salcea, jud. Suceava, compusă dintr-un teren de aproximativ 10 ha și un conac. Este de menționat că imobilele moștenite de Paltin Gheorghe Sturdza în localitatea Salcea se află în imediata apropiere a Aeroportului Ștefan cel Mare Suceava, ce este în subordinea Consiliului Județean Suceava", se arată în document.
Procurorii anticorupție, prin aceeași ordonanță, au dispus extinderea urmăririi penale în cauză și pentru constituirea unui grup infracțional organizat constând în aceea că începând cu anul 2013 și până în prezent, folosindu-se de influența politică a lui Viorel Hrebenciuc, Dan Costin Bengescu, Sorin Iacob, Ioan Adam acționează în mod coordonat pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție sau asimilate acestora cu scopul de a facilita dobândirea în mod injust de proprietăți imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite persoane (ex. Paltin Gheorghe Sturdza, Paul Lambrino etc.).
"Prin ordonanța din 14 septembrie 2014 s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la infracțiunile de trafic de influență, respectiv cumpărare de influență, constând în aceea că începând cu noiembrie 2013 și până în prezent, Aurel Olari, Sorin Iacob, Ioan Mătășel, Iosif Kadas, Dan Costin Bengescu, Jănică Poenaru, Viorel Hrebenciuc, cu ajutorul altor persoane, acceptând promisiunea unor foloase materiale, direct sau indirect, le-au promis numiților Paul—Philippe Al României și soției sale, Lia A României, că vor interveni pe lângă funcționari din cadrul autorităților publice centrale și locale, din Călărași, Suceava, Sinaia etc, cu atribuții în domeniul retrocedărilor imobiliare sau al reconstituirii dreptului de proprietate, în scopul urgentării unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu ale acestora sau în scopul îndeplinirii unor acte contrare acestor îndatoriri (ex. obținerea urgentă și în mod ilegal a 39.885 hectare teren în Broșteni, jud. Suceava, a 50 ha + 3.165,87 de ha teren agricol la Mănăstirea, jud. Călărași și a două imobile în Sinaia etc)", au reținut anchetatorii.
În același referat se arată că, începând cu august 2013, deputatul Hrebenciuc a inițiat și derulat acțiuni de folosire a influenței, la nivelul reprezentanților autorităților publice locale din județul Bacău și, respectiv Romsilva, ce au ca scop urgentarea procedurilor specifice de punere în posesie a lui Sturdza, cu o suprafață totală de circa 43 mii hectare de pădure, chiar dacă punerea în posesie în acest moment s-ar realiza cu încălcarea dispozițiilor legale.
"Miza economică deosebită asociată transferului suprafeței respective din patrimoniul statului în proprietate privată este reprezentată de contravaloarea terenurilor vizate, cifrată la circa 450 milioane euro (potrivit estimărilor efectuate de reprezentanții instituțiilor silvice, care au luat în considerare vârsta și calitatea superioară a materialului lemnos aferent). Potrivit datelor existente, pentru sprijinul oferit în exercitarea influenței pe lângă decizionalii administrațiilor locale și ai ROMSILVA, deputatul Hrebenciuc ar urma să fie recompensat cu o suprafață de teren de circa 12.000 ha, pe care o va primi prin interpuși. Suprafețele de pădure vizate de demersurile demnitarului sunt amplasate pe raza a 8 localități din județul Bacău (respectiv Asău, Goioasa, Palanca, Brusturoasa, Dărmănești, Dofteana, Agăș și Comănești), au făcut obiectul mai multor cauze civile, aflate succesiv pe rolul instanțelor de judecată din Onești, Bacău, Covasna și Satu Mare, în perioada 2005 — 2013, în cadrul cărora s-a constatat, de fiecare dată, lipsa calității procesuale active a lui Sturdza Paltin-Gheorghe, întrucât acesta nu are gradul de rudenie minimă (gradul IV) stipulat de cadrul normativ în vigoare, cu proprietarul inițial al pădurii Nicolae D. Ghika ", se mai arată în document.
Procurorii susțin că, pe fondul opoziției sistematice manifestate de către o serie de funcționari silvici de la nivelul RNP și al Direcției Silvice (DS) Bacău, care refuză să pună la dispoziția autorităților publice locale terenurile silvice revendicate de cel în cauză, în august 2013, Bengescu (în calitate de mandatar al lui Sturdza) i-a solicitat sprijinul lui Viorel Hrebenciuc.
Potrivit referatului, Viorel Hrebenciuc a intervenit pe lângă membrii comisiilor locale Dărmănești și Dofteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, astfel încât aceștia să accepte predarea directă a suprafețelor de pădure, fără avizul Comisiei Județene de Fond Funciar, în conformitate cu strategia de acțiune convenită în prealabil cu Dan Costin Bengescu.
"Viorel Hrebenciuc i-a solicitat sprijinul lui Adam Crăciunescu — directorul general al RNP, în scopul exercitării de noi presiuni, în baza ascendentului pe care responsabilul silvic central îl are în virtutea funcției deținute, asupra lui Ghelasă Viorel Gheorghe — directorul coordonator al DS Bacău, astfel încât reprezentanții structurii silvice județene să nu mai tergiverseze punerea în posesie a lui Sturdza Paltin-Gheorghe cu terenurile vizate de către acesta din urmă", se mai spune în document.