Februarie 2015. Gigantul american Uber se lansează oficial în România. Compania începuse deja expansiunea agresivă prin mijloace ilegale, apelând inclusiv la oficiali de rang înalt și consultanți cu influențe politice. Potrivit sternogramelor dezvăluite de presă, Peter Imre ar fi ajutat la expansiune aagresivă a Uber încă din 2015.
Întâlnirea cu Ioan Rus, ministrul Transporturilor, a fost facilitată de noul consultant. Ministerul Transporturilor a promis sprijin cu legislația.
Mailul a fost trimis de Ionuț Lăcustă, managerul care coordona activitatea Uber în România.
Mircea Toader, fost vicepreședinte al Comisiei pentru Transporturi din Parlament, este cel care a facilitat legea taximetriei în favoarea Uber.
„A promis că va întârzia orice modificări viitoare până când ne dăm seama ce vrem și ce se poate face în privința legislației pe ridesharing”, arată sternogramele analizate de jurnaliști.
Potrivit corespondenței dintre Ionuț Lăcustă și șefii Uber, implicat în operațiunea de la București ar fi fost inclusiv Călin Popescu Tăriceanu, pe atunci președinte al Senatului.
Contactat de jurnaliștii Rise Project, Tăriceanu a negat că s-ar fi întâlnit vreodată cu reprezentanții companiei. „Nu m-am întâlnit niciodată cu nimeni de la Uber”, a spus Tăriceanu.
În 2019, Guvernul Dăncilă reglementează, prin ordonanță de urgență, activitățile de ridesharing. Între timp, la București sunt proteste masive ale taximetriștilor.
Politicienii din România nu sunt singurii care ar fi ajutat la expansiunea agresivă a Uber. Emmanuel Macron ar fi încercat să ajute Uber în 2015, când era ministru al Economiei și Afacerilor digitale. Macron ar fi promis companiei că va schimba legea, astfel încât operațiunile Uber să intre în legalitate. Totul se întâmpla în timp ce taximetriștii desfășurau în Franța proteste uriașe, împotriva concurenței neloiale.
Conform jurnaliștilor de investigație, Uber ar fi angajat inclusiv consilieri din cadrul administrației lui Barack Obama, ca sa facă lobby pentru schimbarea legislației și blocarea unor anchete.
În 2016, fondatorii s-au văzut inclusiv cu Joe Biden, pe atunci vicepreședinte al Statelor Unite. Iar lobby-ul și practicile neloiale au funcționat. Dacă în 2013 Uber era 22 de țări, în 2018 funcționa deja în 53 de state. În timp ce compania era la nivel maxim de expansiune, în toată lumea erau proteste masive ale taximetriștilor.
Reprezentanții Uber au răspuns dezvăluirilor din presă. Aceștia recunosc practicile ilegale, însă susțin că sunt de domeniul trecutului.