Astfel, cel care încheie o asigurare RCA poate să plătească în plus și să-și cumpere serviciul de decontare directă, potrivit Legii nr. 132/2017, noul cadru legal al RCA-urilor.
Acest serviciu îi permite celui asigurat, ca prejudiciat în urma unui accident auto, să ceară despăgubirile direct de la propriul asigurător RCA. Totuși, serviciul de decontare directă e opțional pentru cel care-și face asigurarea RCA, însă asigurătorii trebuie să-l aibă în ofertele proprii, pentru a le permite celor interesați să-l cumpere, dacă vor.
"Persoana prejudiciată are dreptul să înainteze cererea de despăgubire către asigurătorul RCA sau către propriul asigurător RCA în cazul decontării directe, în cazul producerii unui risc acoperit prin asigurarea RCA sau către BAAR, în cazul producerii unui risc acoperit de acesta în condițiile prevăzute de prezenta lege. Persoana prejudiciată are dreptul, direct sau prin mandatari, să înainteze cererea de despăgubire către asigurătorul RCA sau către propriul asigurător RCA în cazul decontării directe, în cazul producerii unui risc acoperit prin asigurarea RCA, sau către BAAR, în cazul producerii unui risc acoperit de acesta în condițiile prevăzute de prezenta lege", scrie în legea care a intrat miercuri în vigoare.
Mecanismul decontării directe nu e prevăzut în noua Lege RCA, ci în Norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 20/2017 privind asigurările auto din România, care stabilește, că asigurătorii RCA trebuie să încheie, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a normei (1 august 2017), un acord care să trateze modalitatea de decontare directă și regresele administrative, scrie avocatnet.ro.