În ceea ce priveşte Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFU), în cadrul videoconferinţei, ministrul a subliniat faptul că acesta trebuie “reîmprospătat”. Pop a oferit şi două exemple în acest sens: interzicerea telefoanele mobile în timpul orelor şi eliminarea elevului de serviciu pe şcoală.
“Utilizarea telefoanelor în timpul orei. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte simple. Prin lege, ele sunt interzise. Dacă prin regulamentul şcolar sunt lecţii care necesită utilizarea telefoanelor, nu îi opreşte nimeni să utilizeze la oră telefoanele. În rest, cred că telefoanele ar trebui depozitate într-un loc în sala de clasă în care elevul şi profesorul timp de 50 de minute să nu le folosească. Şi al doilea element pe care să îl analizăm e legat de elevul de serviciu pe şcoală. Vă rog să analizaţi dacă e bine sau nu ca elevul să nu participe o zi la ore pentru a fi de serviciu pe şcoală, chiar dacă îi vine rândul o dată pe an, să stea de serviciu pe şcoală. Dacă e normal să piardă o zi din orele de educaţie pentru a sta de serviciu pe şcoală”, a mai afirmat Liviu Pop, conform obiectivbr.ro.
Când vor avea elevii de clasa a V-a manuale?
Legat de manualele şcolare pentru elevii de clasa a V-a, ministrul Liviu Pop a transmis că în maximum 5 săptămâni copiii vor avea toate cărţile pe bancă şi vor “scăpa” de compendiu.
“Am semnat pentru clasa a V-a acordul pentru manualul de matematică. Asta înseamnă că toate cele 10 loturi, deja de luni se pot comanda. Într-o săptămână, de luni până vineri, să avem comandă pentru toate manualele din cele 10 loturi. A rămas nesoluţionată Religia pentru cultul ortodox, este singura contestaţie în momentul de faţă. În rest, toate loturile licitate sunt în procedură de comandă, în aşa fel încât în cele 5 săptămâni cât mai avem compediul pentru clasa a V-a să ajungă toate manualele în unităţile şcolare. Pentru comandă, manuale.edu.ro este site-ul pe care găsiţi forma aprobată de minister”, a transmis ministrul Liviu Pop.
Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, a susţinut joi, 5 octombrie, o videoconferinţă cu șefii inspectoratelor școlare județene/ISMB.
În cadrul discuţiilor au fost abordate, în principal, chestiuni privind asigurarea manualelor şcolare în anul școlar 2017-2018 și reglementarea utilizării auxiliarelor didactice.
Alte subiecte au vizat proiectul de lege a manualului școlar, actualmente supus consultării publice, regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar și demararea procesului de elaborare a noii legi a educaţiei. În acest sens, ministrul Liviu Marian Pop a solicitat identificarea, prin consultări cu profesorii, elevii și părinții, a punctelor tari și punctelor slabe din actuala lege a educației cu scopul de a fundamenta viitoarele decizii.