Jurnalista Emilia Șercan scrie pe pagina sa de facebook că, dacă s-ar confirma că doctoratul șefei DNA este plagiat, nu ar fi prima oară când Laura Codruța Koveși face acest lucru. În trecutul său, Laura Codruța Koveși a scris mai multe articole în Revista Dreptul, iar în multe dintre acestea, ea ar vorbi de studii științifice, dar nu face trimitere la niciuna dintre aceste studii sau lucrări.
În paralel cu aceste articole, și Augustin Lazăr ar fi scris în aceeași revistă articole. Actualul procuror general făcea trimiteri către diverse lucrări de specialitate.
„În textul său, care are opt pagini și jumătate, Augustin Lazar folosește 28 de note de subsol explicative sau pentru referințe bibliografice și legislative. Cercetare științifică fără referințe bibliografice nu exista. Nu există nici în 2003, nici în 2011, nici astăzi.
Mai mult, în acest articol se regăsesc porțiuni dintr-un alt text publicat de Laura Codruța Kovesi tot în Revista Dreptul, numărul 1 din 2003, intitulat „Autorizarea accesului la sisteme de telecomunicaţii sau informatice". Cum spuneam, LCK nu folosește nicio formă de citare, desi era obligată să o facă, chiar daca este vorba despre un text care-i aparține.
Vă întrebați de ce spun toate lucrurile astea? E simplu: dacă astfel de rele practici privind scrierea academică apar într-un articol științific, atunci teza de doctorat trebuie analizată serios de CNATDCU pentru a se stabili prin verdict instituțional dacă este vorba despre plagiat, malpraxis academic, neglijență în redactarea tezei sau orice altceva", scrie Emilia Șercan.
De asemenea, jurnalista trage semnalul despre faptul că președintele Klaus Iohannis i-a spus procurorului general ce dosare să fie rezolvate rapid, potrivit evz.ro.
„Însă, în mod evident, președintele Klaus Iohannis a făcut un lucru condamnabil public din perspectiva principiului separării puterilor în stat. Nu e treaba președintelui țării să îi spună procurorului general ce dosare trebuie rezolvate rapid, indiferent de importanța numelor sau de acuzațiile care fac obiectul lor. Ion Iliescu a fost blamat public când s-a băgat în treburile justiției, pe bună dreptate. Acum remarc o liniște asurzitoare care vine din partea presei sau a societății civile vocale în trecut în cazul unor astfel de derapaje", a mai precizat jurnalista.