Studiul, condus de Universităţile Sheffield şi Oxford cu sprijin din partea Consorţiului de Imunologie la Coronavirus din Marea Britanie, a fost lansat vineri în variantă preliminară. Potrivit rezultatelor, 99% dintre persoane au generat răspunsuri imune puternice după o singură doză de vaccin Pfizer/BioNTech.
Cercetarea susţine datele din lumea reală asupra vaccinării din Marea Britanie, cuprinse într-un studiu numit SIREN, care a constatat că o singură doză de vaccin reduce riscul de formă gravă de boală.
”SIREN demonstrează o eficacitate foarte mare a vaccinului împotriva spitalizării după o singură doză, majoritatea acestor oameni nefiind infectaţi anterior. Aşadar, ceea ce încercăm să facem este să analizăm mecanismul în acest caz”, a declarat Susanna Dunachie, de la Departamentul de Medicină Nuffield al Universităţii Oxford.
”Observăm răspunsuri ale celulelor T şi anticorpilor după o singură doză la persoanele care nu au fost infectate anterior. Aşadar, găsim acest lucru destul de liniştitor”, a adăugat specialista, citată de Agerpres.
La studiul prezentat vineri, cel mai mare efectuat în lumea reală asupra răspunsurilor celulelor T şi anticorpilor după lansarea imunizării în Marea Britanie, au participat lucrători din domeniul sanitar, în special femei, cărora li s-a administrat o doză din vaccinul Pfizer. Cercetătorii au analizat probe de sânge colectate de la 237 de persoane şi au constatat că răspunsurile anticorpilor şi celulelor T la subiecţii care nu au avut anterior COVID-19 erau asemănătoare cu cele generate în mod natural de infecţie.
Persoanele care fuseseră infectate anterior au generat un răspuns imun mai puternic şi mai extins. Răspunsul celulelor T a fost de aproximativ şase ori mai mare decât în cazul persoanelor care nu fuseseră infectate anterior.
Thushan de Silva, autor al studiului de la Universitatea Sheffield, a declarat la rândul său că stimularea anticorpilor preexistenţi poate oferi protecţie împotriva variantelor de coronavirus, inclusiv faţă de cea descoperită iniţial în Africa de Sud, despre care s-a demonstrat că reduce eficacitatea vaccinurilor existente.
În decembrie, Marea Britanie a decis extinderea decalajului dintre doze până la 12 săptămâni, oficialii arătându-se încrezători în analiza lor conform căreia dozele iniţiale din vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca au generat un nivel de protecţie.