Ministerul rus de Justiție a trimis un e-mail "mai multor media americane care operează în Rusia" pentru a le atenționa că "încălcarea legislației ruse este inacceptabilă", a precizat serviciul său de presă, citat de Interfax, notează Mediafax.
Ministerul a indicat că scrisoarea este "o măsură de ripostă la persecuția la care sunt supuse media ruse în SUA".
Radio Free Europe/Radio Liberty, post de radio finanțat de Congresul SUA, a precizat că a primit o scrisoare prin care este avertizat că activitățile sale ar putea fi afectate de o lege din Rusia care obligă organizațiile nonguvernamentale care beneficiază de o finanțare străină să se înregistreze ca "agenți străini".
Această lege, adoptată în 2012, nu a fost folosită până acum împotriva media.
Ea obligă organizațiile care au activități cu caracter 'politic' și sunt finanțate din fonduri străinesă se înregistreze ca "agenți străini", o formulă care amintește de epoca Războiului Rece.
Unele ONG-uri au fost nevoite să renunțe la finanțări străine care le erau indispensabile, iar altele s-au închis.
O sursă guvernamentală a confirmat pentru agenția RIA Novosti că media americane au primit "o scrisoare oficială prin care erau informate de modificări viitoare la legislația rusă privind extinderea listei de ONG-uri care ar putea fi desemnate drept 'agenți străini'".
Printre instituțiile media care au primit această scrisoare se numără Voice of America și Radio Free Europe/Radio Liberty și site-urile sale regionale, unul dintre acestea fiind specializat în informații privind Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia.
"Aceste acțiuni nu vizează decât media americane, este o măsură excepțională ca răspuns la posibila atribuire a statutului de 'agent străin' (postului de televiziune rus) RT în SUA", a explicat această sursă.
Vineri, Kremlinul a denunțat 'presiunea inedită' la care sunt supuse media ruse în SUA, promițând represalii în caz de noi obstrucționări ale activităților lor.