Studiul de fezabilitate pentru Autostrada Sibiu-Piteşti, fără de care nu pot începe lucrările, este realizat de Asocierea Spea Ingineria Europea, din Italia - Tecnic Consulting Engineering din România, pentru nu mai puţin de 29 de milioane de lei.
S-a început cu secţiunile din capete, Sibiu-Boiţa şi Piteşti-Curtea de Argeş. Cele mai uşoare şi de care depind şi celelalte secţiuni. Cele două ar fi trebuit să fie gata în decembrie 2015. Termenul a fost însă amânat până în iulie 2016. Iar acum, asocierea a cerut Companiei de Autostrăzi şi Drumuri să o mai păsuiască până în septembrie. Dar, potrivit unor surse, CNADNR nu e de acord, aşa că studiul trebuie finalizat până în iulie, lucru care pare imposibil.
Mai mult, potrivit HotNews, JASPERS, consultantul european independent care ajută statele membre ale Uniunii Europene să îşi pregătească marile proiecte, desfiinţează într-un raport recent tot ceea ce s-a făcut până acum. Specialiştii europeni reproşează modelul de trafic folosit, numărul de intersecţii şi modul în care au fost analizate cele cinci variante de traseu.
Grav este că dacă studiul rămâne aşa cum este acum, proiectul viitoarei şosele rapide nu poate fi finanţat din fonduri europene. Aşa că se recomandă refacerea acestuia.
"JASPERS nu poate confirma caracterul adecvat al documentelor de susţinere a unei cereri de finanţare de succes şi recomandă revizuirea şi refacerea studiului de traseu", se arată în raport.
În acest moment, CNADNR are două variante: fie reziliază contractul şi o ia de la capăt, fie riscă şi merge mai departe, asta deşi semnele că sunt probleme există deja. Directorul companiei, Cătălin Homor, nu a putut fi contactat pentru a oferi o explicaţie.