Tiberiu Niţu a spus, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, înaintea şedinţei Plenului, că, în numele procurorilor, şi-ar fi dorit ca în proiectul de ordonanţă de urgenţă aprobat miercuri de Guvern, să fie cuprinse mai multe dispoziţii.
"Cele două coduri sunt perfectibile. În ceea ce priveşte caracterul de urgenţă, admit că noi, procurorii, avem un temperament mai pragmatic şi ne-am fi dorit ca de urgenţă să fie mai multe dispoziţii cuprinse în proiectul de ordonanţă de urgenţă ce a fost aprobat ieri (miercuri - n.r.)", a adăugat Niţu.
Procurorul general al României a mai spus că ceea ce a fost postat pe site-ul CSM ca fiind voinţa Plenului sunt dispoziţii pe care magistraţii le-am fi dorit cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă.
Tiberiu Niţu a susţinut că actualul Cod de procedură penală nu împiedică interceptările, dar în afară de aceste interceptări, sunt şi multe alte necorelări, pe care magistraţii le doresc rezolvate urgent.
"În materia interceptărilor, din punctul nostru de vedere, în prezent nu sunt probleme de niciun fel, se pot rezolva. Că pot fi făcute clarificări, asta e altceva", a completat procurorul şef al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Una dintre modificările la Codul de procedură penală aprobate miercuri de Executiv se referă la articolul 138 din Codul de procedură penală, în care ar urma să fie introdus un nou alineat, respectiv acela că "metodele speciale de supraveghere sau cercetare se dispun şi în cazul în care urmărirea penală este începută potrivit art. 305 alin. (1)". Articolul 305 face referire, în alineatul 1, la începerea urmăriririi penale in rem: "Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă".
Referitor la acest articol din proiectul de act normativ, Niţu a spus că acesta "era în propuneri, dar pentru a face clarificări, nu pentru că ceea ce există acum nu poate fi pus în aplicare".
"Între a fi inaplicabil şi a fi neclar sau interpretabil este o mare diferenţă. Sistemul poate funcţiona, actualele dispoziţii, dacă sunt interpretate în sens constructiv, în sensul de a produce efecte juridice şi de bună-credinţă, pot fi folosite", a spus procurorul general al României.
Niţu a adăugat că dispoziţiile pot fi clarificate, ceea ce nu înseamnă că în prezent nu pot fi folosite aceste instrumente, de către procurori.
"Le putem folosi şi vă asigur că, cred, la nivel naţional sunt şi folosite", a conchis Tiberiu Niţu.