„Vreau să spun două lucruri generale. Ani de zile cumva a fost o neînțelegere a clasei politice în general că Bucureștiul nu e un simplu oraș, el e pur și simplu motorul de dezvoltare al României, și că atenția politicii naționale pentru București trebuie să fie mai mare, acesta a fost un factor.
Pe de altă parte, cu acele resurse relativ mici pe care Bucureștiul le-a avut nu s-a urmărit o dezvoltare structurală a orașului. După 30 de ani am văzut că nu s-a rezolvat mare lucru, adică s-a rezolvat punctual acolo unde s-a făcut un pasaj, dar circulația în București – că aceasta este principala noastră problemă – nu s-a rezolvat, și poluarea care decurge de aici. Lucrul pe care cred că e bine și e foarte important să îl facem e că în sfârșit avem o viziune structurală, chiar dacă asta o să dureze doi, trei, patru ani”, a declarat edilul, la un post TV.
Nicușor Dan a prezentat trei proiecte majore pe care municipalitatea intenționează să le finanțeze din fonduri europene. Primul dintre ele este cel al metroului de suprafață pe infrastructura CFR.
„Sunt trei proiecte care sunt structurale și cu care o să mergem către fondurile europene, că de fonduri naționale nu se pune problema. Unul este al metroului de suprafață pe infrastructura CFR – și există o echipă care lucrează în momentul acesta la studiul de prefezabilitate, urmând după aceea să contractăm să facem studiul de fezabilitate – și este un proiect comun cu Ministerul Transporturilor și Consiliul Județean Ilfov”, a adăugat primarul general.
O altă inițiativă se referă la un sistem de 10 ieșiri din București care să relaxeze traficul de pe centură.
„Al doilea proiect – în același parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov și cu Ministerul Transporturilor, pentru că noi o să avem șoseaua de centură la patru benzi puțin mai târziu, dar o să avem autostrada de centură din jurul Bucureștiului – este un sistem de 10 ieșiri din București, așa-numitele radiale, care să permită nu numai ca centura asta de autostradă să fie folosită pentru evitarea traversării orașului de cei care merg de la Pitești la Constanța, ci și de cei care locuiesc în București și în Ilfov pentru a nu mai traversa centura”, a mai spus oficialul.
Un al treilea proiect este reprezentat de sistemul de semaforizare inteligentă.
„Mai există o echipă care lucrează la sistemul de semaforizare inteligentă, cu care vrem să mergem pe PNRR. PNRR are componenta aceasta de digitalizare, are componenta de mediu. E exact un proiect care se potrivește cu ceea ce vrea să facă PNRR, semaforizare inteligentă cu camere, cu sisteme informatice care să ia decizii în timp real despre cum să gestioneze”, a precizat Nicușor Dan.