Documentul postat pe pagina CNSAS prezintă dosarul personal al lui Nicolae Ceaușescu, având numele conspirativ de Popescu Virgil(iu?). Acesta se angajează să "aducă la cunoștința organelor de contra informație, informații despre fapte și stări de fapte care ar pune în pericol Securitatea RPR (Republicii Populare Române)."
Ceaușescu se angajează să nu divulge nimic "din misiunea de onoare încredințată și care reprezintă un secret militar de cea mai mare răspundere". În caz contrar, cere "să fie pedepsit de legile RPR".
Documentul nu ofere alte informații, iar o serie de comentarii sugerează că este aproape imposibil ca viitorul lider comunist al României să fi semnat o colaborare cu Securitatea, în 1952, având în vedere funcțiile înalte pe care le deținea în ierarhia PMR (Partidul Muncitoresc Român. Nicolae Ceaușescu era ministru Adjunct al Forțelor Armate, șef al Direcției Superioare Politice a Armatei, cu gradul de general-locotenent, precum și proaspăt membru supleant al Comitetului Central al PMR.
sursă: Sportul Popular, octombrie 1952, via Digiteca Arcanum
Chiar presupunând că un astfel de document ar fi existat, sunt slabe șanse să se fi păstrat, pentru că tot Ceaușescu, după ce a preluat puterea, a dat o directivă potrivit căreia „Nu este admis de a se păstra note informative, de a se face dosare cu note informative cu privire la activitatea conducerii de partid și de stat la Securitate“. În consecință, în 1973, una dintre primele măsuri importante luate de Emil Bobu, nou ministru de Interne, a fost de distrugere a dosarelor de informatori ale membrilor de partid, operațiunile purtând numele de cod „Jarul“ sau „Cenușa“, potrivit studiului "Securitatea. Structuri/cadre, obiective și metode", editat de CNSAS.
O altă variantă ar fi ca "Ceaușescu" din documentul respectiv să fie Nicolae Andruța Ceaușescu, fratele fostului dictator.