Aproximativ 42.000 de new-yorkezi au fost lipsiţi de electricitate, potrivit companiei Con Edison, care nu a informat despre cauza întreruperii furnizării de curent electric.
Zeci de persoane au postat imagini pe reţelele de socializare cu staţii de metrou cufundate în întuneric.
În aşteptarea restabilirii curentului electric, regia de transport MTA a solicitat călătorilor să evite staţiile subterane din Manhattan, ceea ce înseamnă aproape întreaga reţea a metroului new-yorkez.
Pompierii au informat că au răspuns unui număr mare de solicitări de intervenţii, în special din partea persoanelor blocate în lifturi.
Fiind vorba de o pana completă de curent într-o zonă în care se găsesc teatrele de pe Broadway şi Hell's Kitchen din partea de vest a Manhattanului, semafoarele au încetat să funcţioneze iar panourile publicitare gigantice din Times Square s-au stins.
New York a devenit rapid scena unor idei generate de acest incident. La câteva minute după stingerea luminilor, mai multe scene improvizate au fost organizate pe străzi. Trecătorii au încercat să reglementeze circulaţia în timp ce trupa de comedie muzicală 'Hadestown' şi o corală care avea spectacol la prestigioasa Carnegie Hall şi-au continuat spectacolele pe trotuar.
Ironie a sorţii, pana de curent s-a produs în ziua aniversării 'Blackout', întreruperea pe scară largă a furnizării de curent electric care a afectat aproape în întregime metropola în 1977. La acel moment, în plină criză economică, New York-ul a devenit scena jafurilor şi a vandalizărilor, aproximativ o mie de magazine fiind sparte. Curentul a fost restabilit atunci după 25 de ore.
Alte două pene masive de curent au mai afectat New York-ul: în 1965 şi, respectiv, în 2003.
Manhattans #blackout from 14th floor of hotel on w 58th.. insane pic.twitter.com/atYubZfIIY
— Emily Austin (@emilyisachicken) 14 iulie 2019