„Sunt perfect de acord (cu vaccinarea - n.red.). Sunt acele seturi de vaccinuri care se fac pe program pe care le luăm din copilărie, pe acelea le-aş face vaccinare obligatorie. (...) Dacă ne uităm în urmă, în care tot ce a însemnat vaccinarea obligatorie a început să capete și un curent antivaccinist, nu sunt de acord. Deci ceea ce a înseamnat vaccinarea obligatorie pentru bolile pe care le știam sunt total de acord”, a declarat ministrul Sănătății, într-o emisiune difuzată sâmbătă la un post TV.
Despre curentul antivaccinist, ministrul spus că „am putut vedea, în ultima perioadă, mai ales după prima perioadă de relaxare, un curent destul de important și o mediatizare destul de importantă (antivaccinare - n.red.). Ce pot să spun este că vaccinarea obligatorie, cea pe care o știm, este absolut necesară în construirea unei stări de sănătate a nației noastre. Tot ce înseamnă contrariul nu le văd decât ca pe niște interese de a destabiliza, nu neapărat interese medicale, care să aibă un suport științific. (...)
Avem o poziționare a sănătății în România, produsă de Ministerul Sănătății şi de Guvernul actual, care pune într-un prim plan pacientul, sănătatea. Rulăm acest moment pentru o medicină și o importanță a medicinii preventive. Dacă vrem să discutăm de o medicină preventivă, nu putem să nu discutăm de vaccinuri”, a mai spus Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătății a enumerat și cele mai importante argumente pro-vaccinare pe care i le-ar spune unui cetățean simplu, care se opune vaccinării obligatorii.
„Punem în joc dacă vrem ceva ce ne este drag tuturor: viața copiilor noștri. Uitați-vă în plan mondial, în care ne bucurăm că am eradicat o maladie. Gândiți-vă că ne întoarcem în timp, reapariția acestei maladii într-o anumită populație, în care nu au posibilitatea acestor vaccinuri. I-aş explica foarte clar ce înseamnă să te joci cu viața unui copil, ce înseamnă să te joci cu o patologie, pe care nu o poți controla, și cred că argumentele pe care le pot da, ca și medic, dar ca și parte umană, sunt cele care poate nu îi vor schimba atitudinea, dar îl vor face să se gândească un pic”, a explicat Tătaru.