Întâlnirea de la Bruxelles a fost confirmată de liderul C.E., care a scris pe contul său de Twitter că ”aşteaptă cu nerăbdare să-l primească pe premierul britanic pentru a continua discuţiile privind acordul de parteneriat.”
Proiectul de lege discutat marți de guvernul britanic și reprezentanți ai C.E. a fost introdus de premier pentru a asigura integritatea pieţei interne britanice după Brexit, dar el a repus în discuţie anumite angajamente asumate de Regatul Unit în acordul privind retragerea din UE, în special dispoziţiile privind evitarea revenirii la o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, amintește Agerpres. Cele trei articole retrase vizau controalele la graniţă în cazul produselor vegetale şi animale, livrările de medicamente, carne congelată şi alte produse şi unele reguli privind ajutoarele de stat.
Înțelegerea a fost salutată atât de guvernul irlandez, cât și de vicepreşedintele C.E., Maros Sefcovic.
Deşi acordul anunţat marţi este separat de negocierile privind relaţia post-Brexit, dă speranțe în legătură cu posibilul acord între UE și Regatul Unit, care ar trebui să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2021.
Miercuri, Johnson va discuta cu von der Leyen despre cele trei mari puncte de divergență: menţinerea accesului pescarilor europeni în apele britanice, stabilirea unor norme care să prevină concurenţa neloială din partea companiilor britanice pe piaţa europeană şi crearea unui mecanism de soluţionare a diferendelor în cadrul viitorului acord.
Dicuțiile sunt cruciale în contextul în care joi și vineri va avea loc summit-ul european, la care premierul britanic nu va participa.