Serviciile de trezorerie din mai multe județe au fost închise, într-o zi în care trebuie să fie făcute mai multe plăți către bugetari. Potrivit sindicaliştilor, vineri, se protestează la Ploieşti, Piatra-Neamţ, Satu Mare, Botoşani, Timişoara, Vrancea, Bacău, Craiova, Buzău, Iaşi, Constanţa, Galati, Teleorman, Botoşani.
„Vrem păstrarea posturilor, nu majorări”, a spus liderul de sindicat Vasile Marica.
Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a stat mai bine de trei ore față în față cu sindicaliștii din subordinea instituției pe care o conduce. Discuția nu a avut un deznodământ fericit: angajații continuă protestele.
Pe parcursul zile, în toată țara, inclusiv la trezorerii, personalul a intrat în grevă. Boloș a descins încă de dimineață la Trezoreria Statului. Ministrul a venit cu promisiuni și îndeamnă la calm.
Și premierul Marcel Ciolacu s-ar fi implicat pentru ca salariile bugetarilor să fie plătite, potrivit unor surse. Angajații din Finanțe sunt nemulțumiți de măsurile fiscale analizate în guvern, despre care spun că le-ar aduce diminuări de salarii cu până la 700 de lei, dar și de eventuale concedieri.
„În data de 11 august 2023, la sediul Ministerului Finanţelor s-a desfăşurat o întâlnire între ministrul Marcel Boloş şi reprezentanţii sindicatelor din cadrul Ministerului Finanțelor. Scopul a fost de a discuta măsurile ce urmează a fi implementate în contextul reformelor administrative şi bugetare discutate pe agenda publică, având în vedere preocupările cu privire la menţinerea locurilor de muncă şi la situația beneficiilor pe care le primesc angajații. După o dezbatere constructivă, s-a ajuns la următoarele concluzii:
1. Nu vor exista disponibilizări la nivelul aparatului propriu MF şi unități subordinate. Pentru funcțiile de conducere afectate de proiectul privind reducerea cheltuielilor se va asigura transformarea/înfiinţarea în situaţia în care nu există posturi vacante necesare.
2. Elaborarea proiectului de ordonanţă de urgenţă până la data de 21 august 2023 pentru egalizarea salariilor de bază la nivelul maxim aflat în plată, luând în calcul sentințele judecătoreşti. Sindicatele vor înainta Ministerului Finanţelor jurisprudenţa relevantă până în data de 17 august 2023.
3. Întreprinderea tuturor măsurilor legale necesare pentru a cuprinde în viitoare lege a salarizării familia ocupaţională distinctă finanţe" datorită specificății, complexității și importanței activității angajațiilor din domeniul finanţelor publice.
4. Formarea unui comitet de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Finanţelor şi ai sindicatelor, cu scopul de a elabora şi implementa statutul angajatului în finanţe publice.
5. Înfiinţarea, prin reorganizarea structurilor existente din ANAF și aparatul central, a unui Institut National de Fiscalitate, cu rol în formarea continuă şi perfecționarea angajațiilor din domeniul finanţelor publice.
Ministerul Finantelor va asigura transparența și comunicarea deschisă cu reprezentanţii sindicatelor pe parcursul implementării reformelor şi va ţine cont de feedback-ul acestora în procesul decizional.
Se vor organiza sesiuni periodice de consultări între Ministerul Finanțelor şi reprezentanţii sindicatelor pentru a monitoriza progresul implementării măsurilor şi pentru a face ajustări dacă este necesar”, potrivit procesului verbal al întâlnirii dintre ministrul Marcel Boloş şi reprezentanţii sindicatelor angajaţilor din finanţe.