Cele doua nave ultramoderne intrate în dotarea Gărzii de Coastă înlocuiesc vase de acum mai bine de jumătate de secol. La bord sunt echipamente de ultimă generație pentru monitorizare și salvare.
Cele două nave dispun de sisteme performante de navigație și supraveghere. Polițiștii de frontieră pot salva până la 80 de persoane pe care le pot aduce aici la bord.
Una dintre dotările performante este sistemul de supraveghere care poate identifica ținte destul de mici, ca de exemplu bărci folosite pentru transportarea ilegală a migranților sau pentru braconaj piscicol.
"Putem să stăm pe mare fără sa ne întoarcem în port 3 zile, tot ceea ce înseamnă : carburant pentru navă, alimente, apă pentru echipaj și toate condițiile. În afară de radarul de navigație avem și radarul de supraveghere care se află în pupa comenzii", a afirmat Nicolae Stignei, comandant de nava.
Cele două nave au costat 26 de milioane de euro și pot urmări, pe sute de mile, pescadoarele care vin la braconaj. În același timp, sunt pregătite și să recupereze migranți sau refugiați, în cazul unui conflict.
"Sunt dotate cu tehnică de ultimă generație, vorbim de o capacitate rapidă de intervenție, de detecție, de comunicație, de navigație, ceea ce conferă oricărei misiuni pe care noi o desfășurăm, siguranță echipajului navei", a precizat Andrei Ene - purt cuv Garda de Coasta
Cele două nave vor acoperi o suprafață de 20.000 de km pătrați, vor patrula din Delta Dunării și până la Vama Veche.