Cele 15 țări din Consiliul de Securitate au lansat un avertisment într-o declarație comună, precizând că orice achiziție de petrol de la grupări precum jihadiștii din organizația Statul Islamic (SI) sau Frontul al-Nusra, ramura siriană a Al-Qaeda, ar putea fi urmate de sancțiuni.
'Astfel de angajamente constituie un sprijin financiar pentru teroriști și s-ar putea traduce prin noi sancțiuni', a explicat Consiliul de Securitate al ONU.
Rusia, aliată a președintelui sirian Bashar al-Assad, a depus o propunere în acest sens la sfârșitul lui iunie, vizându-i pe intermediarii care vând petrol extras din regiunile controlate de islamiști. Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, și-a exprimat satisfacția față de poziția Consiliului de Securitate, apreciind că este vorba despre un semnal venit de la cea mai importantă instanță internațională ce afirmă că un astfel de comerț 'reprezintă o încălcare foarte gravă' a unor rezoluții ONU.
Conform Consiliului de Securitate al ONU, controlarea unor obiective petroliere 'ar putea genera venituri pentru teroriști, care și-ar putea finanța astfel eforturile în materie de recrutare și spori capacitățile operaționale pentru a organiza și efectua atentate'.