Bairamul începe pentru credincioşi cu rugăciunea în geamie. Apoi, bărbaţii se duc acasă şi îndeplinesc ritualul sacrificării. Toţi turcii din Dobrogea taie astăzi oi sau viţei.
Animalul care este sacrificat de Bayram trebuie să fie sănătos, iar carnea este preparată doar cu sare, deoarece mirodeniile sunt interzise la sărbătoarea sacrificiului. Din carnea animalelor sacrificate bucătaresele pregătesc ciorbe, fasole cu carne, sarmale, pilaf, fripturi şi, pentru desert, tradiţionalele baclavale şi sarailii. În credinţa musulmană cele patru zile de sărbătoare sunt folosite pentru a dărui celor nevoiaşi, pentru împăcare şi pentru a petrece timp cu familia.
"Din păcate sunt fraţi de-ai noştri care nu pot să petreacă în linişte şi pace; aceştia sunt din Siria şi Irak; pe aceasta cale doresc sa fac un apel catre toti liderii musulmani din întreaga lume sa condamne acele acte de cruzime şi de violente si de terorism pe care le comit aşa autointitulatul Stat Islamic si liderii acestuia si fac un apel catre enoriasii din Romania să nu dea curs invitaţiei acestora de-a li se alatura ptr ca ei nu ne reprezinta pe noi, nu reprezinta Islamul.", a spus MUFTIU YUSUF MUURAT, şeful cultului musulman din România.
În judeţul Constanţa trăieşte cea mai numeroasă comunitate de turci şi tătari din România, aproximativ 30.000 de persoane.