Întreruperea ciclului de somn perturbă ritmul natural al genelor şi creşte riscul de cancer la sân, boli cardiovasculare, diabet şi alte maladii potenţial fatale, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Surrey din Marea Britanie.
Pentru a evalua impactul acestei întreruperi asupra organismului, cercetătorii au supus 22 de voluntari unui program de lucru în ture, şapte zile pe săptămână, fără un ciclu natural lumină - întuneric.
Ciclul somn - veghe al subiecţilor a fost întârziat astfel cu patru ore pe zi, aceştia ajungând să doarmă 12 ore în afara ritmului natural al zilei, bazat pe alternanţa lumină - întuneric.
Analiza mostrelor de sânge prelevate de la subiecţi a relevat că, după acest experiment, voluntarii s-au confruntat cu o reducere de şase ori a activităţii genelor care manifestau un "ritm circadian" (24 de ore).
"Am descoperit că, în jur de 6% dintre gene manifestă un ritm circadian şi acest lucru înseamnă că activitatea lor este mai crescută în anumite perioade ale zilei decât în altele. Credem că acele gene care se activează în timpul zilei ar putea fi implicate în funcţia imunitară, iar cele activate în timpul nopţii au legătură cu reglarea altor gene", a declarat profesorul Derk-Jan Dijk, de la Centrul de cercetare a somnului de la Universitatea Surrey.
Profesorul britanic speră că rezultatele studiului, publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, vor fi un "reper important" pentru alte cercetări viitoare.
"Prin întreruperea somnului - şi a obiceiurilor alimentare - schimbăm procesele moleculare, perturbând astfel ritmul genelor", a precizat Derk-Jan Dijk.