Capitala Indoneziei, Jakarta, este orașul care se scufundă cel mai rapid. Aproximativ 40% din oraș se află deja sub nivelul mării, iar inundațiile au loc frecvent aici. Oamenii de știință spun că până în 2030, orașul va deveni nelocuibil. Oficialii au venit deja cu un plan prin care capitala să fie mutată într-o altă regiune.
”Regiunea asta prezintă puține riscuri de dezastre naturale. Sunt mai puține cutremure și inundații decât în Jakarta,” a avertizat Hendro Susilo, secretar general al districtului Sepaku.
Nici Statele Unite nu scapă de acest scenariu sumbru. Sunt în pericol Houston, din Statul Texas, Virginia Beach și chiar metropola New York. Acest lucru are loc din cauza unui proces prin care scoarța terestră trebuie să se adapteze în urma topirii unor bucăți de gheață uriașă, precum cea care a acoperit America de Nord în ultima eră glaciară.
„Dacă adăugăm rata creșterii nivelului mării, care este de aproximativ doi milimetri în fiecare an, asta înseamnă că vom avea mai multe inundații de la apa din mare, în special în timpul furtunilor,” a spus Tom Parsons, geofizician.
Scufundarea orașelor se produce din mai multe motive. Adesea este cauzată de extragerea apei, a petrolului, a gazelor naturale sau a mineralelor din sol.
Toate acestea se întâmplă în timp ce schimbările climatice determină topirea gheții din regiunile polare ale lumii, ceea ce face ca volumul apei să crească în marile oceane. Cercetătorii au avertizat de asemenea că orașele de coastă nu sunt doar în pericol de scufundare, ci și să fie lovite de dezastre naturale, precum uraganele.