Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune că BNR prevede că inflaţia se va plafona în jurul valorii de 5% şi apoi va coborî, după decizia din şedinţa de politică monetară de astăzi, de a menţine rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25%. "Vedem dacă se confirmă această previziune şi luăm măsuri ulterioare."
Dacă BNR ar fi luat decizia de majorare a dobânzii-cheie, asta ar fi stimulat aprecierea leului. Acest efect s-a văzut după ultima creștere cu 0,25% a dobânzii.
"Banca Națională ar putea să majoreze dobânda fără să se uite la multitudinea de factori, să accepte aprecierea leului și vom constata că noi combatem inflația cu costul deteriorării comerciale și de preț", a explicat guvernatorul BNR decizia de azi de a menține neschimbată dobânda-cheie.
Mugur Isărescu a declarat că nu orice măsură de politică monetară poate să contrabalanseze în bine măsuri de politică fiscală.
Isărescu răstoarnă toate pronosticurile. Cum se apără de acuzațiile că face jocul lui Dragnea
"Dacă au relaxări fiscale, întărirea politicii monetare nu asigură un optim, dar suntem nevoiţi, pentru că avem un mandat să ţinem inflaţia sub control. Deciziile noastre sunt bazate pe date, cifre, fapte în domeniul economic şi în domeniul financiar. În definitiv care este esenţa deciziei de astăzi? Noi spunem că un tratament bun înseamnă nu numai medicamentul, dar şi dozajul şi cadenţa în care se aplică acest tratament", a mai spus Isărescu.
Ne putem aştepta la o creştere a ratelor ROBOR în viitorul apropiat, a mai spus guvernatorul BNR. Pieţele sunt foarte sensibile. Dobânzile pe piaţa monetară la scadenţe mai mici sunt substanţial sub rata de politică monetară. În prezent există un exces de lichiditate, a declarat guvernatorul BNR.
"Între lucrurile pe care le-am avut în vedere, a fost să nu stimulăm intrările de capital şi aprecierea cursului. Nu ar ajuta economia. Nu ne referim la cifre de 1-2-3 bani în plus. Cursul este curs ca să se plimbe în anumite limite. Noi avem un mesaj către pieţe: există un diferenţial de dobândă destul de consistent în favoarea leului. Cred că este acoperitor. Vom vedea ce spun pieţele, trebuie să discutăm cu ele, prin mecanismele noastre. Cred că în prezent diferenţialul de dobândă este în favoarea leului", a mai spus Isărescu.