De multe ori creierul nu stochează informația corect
Fiecare amintire se stochează la nivel inconștient în creier și este adusă la suprafață doar când este cazul. Însă, uneori creierul nostru poate da greș, asemenea unui computer.
Ca să înțelegi mai bine ce vreau să spun. gândește-te de câte ori ți-ai pus cheile într-un anumit loc și nu le-ai mai găsit. De ce crezi că se întâmplă acest lucru? Ei bine, pentru că poate creierul tău nu a înregistrat unde ai pus cheile sau pur și simplu nu a reținut informația corect.
Creierul nu se mai obosește să rețină o informație dacă o poți găsi pe Google
În ziua de azi orice informație se află la un click distanță de noi. Astfel, creierul nostru nu mai trebuie să depună atât de mult efort să își amintească ce a învățat. Fenomenul are și un nume – Efectul Google.
Anumite informații se pot transforma în amintiri iar ulterior în ceva original
Cu toții putem deveni plagiatori fără să vrem cu ajutorul criptomneziei – fenomen care presupune să citim sau să auzim o informație pe care să o stocăm în minte, iar ulterior să ne-o amintim drept ceva original.
Din acest motiv atâtea filme, seriale și cărți au povești foarte asemănătoare.
Creierul nu își amintește prea bine culorile
Spre deosebire de ochii noștri, mintea nu se pricepe la fel de bine să diferențieze culorile, drept urmare nu și le poate aminti atât de bine.
Probabil ți s-a întâmplat și ție să mergi să cumperi un anumit obiect vestimentar care să se asorteze cu unul pe care îl ai deja în garderoba, însă creierul nu și-a putut aminti cu exactitate nuanța hainei de casa.
Informațiile false repetate sunt percepute ca fiind adevărate
Dacă auzim o minciună de suficient de multe ori, vom ajunge în cele din urmă să credem că este cât se poate de reală.
Mai exact, în momentul în care auzim o informație pentru a doua oară, o vom înțelege mai bine, deoarece creierul va echivala procesul de înțelegere cu adevărul.