Ceaiul de tei are un efect calmant si linistitor, favorizand somnul odihnitor. In cazul unor raceli usoare, ceaiul de tei cu un strop de lamaie face minuni - prevenind deshidratarea si ajuta la scaderea febrei. Este de ajutor si in caz de tuse, inflamatii respiratorii, stari nervoase si dureri de cap.
"In stari de agitatie si anxietate, o ceasca de ceai de tei aduce linistea, insa trebuie baut cu moderatie pentru ca teiul este un excitant pentru sistemul nervos. Daca se beau 3-4 cesti pe zi, va avea efect opus. Folosite sub forma de ceai baut pe o durata mai mare de o luna de zile, de doua ori pe an, florile de tei antreneaza complicatii cardiace", spune Daniela Stan, medic de familie.
Florile de tei pot ajuta la prevenirea problemelor stomacale (diarea si indigestia, dar si varsaturile). Potrivit studiilor, o cana de ceai de tei inainte de culcare poate imbunatati procesul de digestie, scrie bzi.ro.
Sub forma de gargara sau inhalatii, se utilizeaza cu succes pentru combaterea stomatitei, amigdalitei, faringitei si laringitei.
Ceaiul de tei reduce inflamatiile si este un remediu excelent pentru ochii umflati, pentru combaterea ridurilor si a cearcanelor.
Cum se prepara corect ceaiul de tei
Floarea de tei, maruntita bine se infuzeaza, nu se fierbe, pentru nu mai mult de 4 minute. "La 100 ml de apa clocotita se folosesc patru flori. Cand apa prinde o culoare rosie-maronie intensa, nu se mai bea, pentru ca ceaiul este toxic", sustine dr. Catalin Luca.