Prin intermediul unui ordin apărut miercuri, autoritățile au stabilit procedura de distribuire a acestor ajutoare, fapt ce înseamnă că mamele vor putea beneficia efectiv de banii de la stat într-un timp foarte scurt.
Procedura specifică de distribuire a tichetelor sociale electronice pentru îngrijirea nou-născuților, introduse anul trecut prin OUG 113/2022, a fost detaliată în Ordinul Ministerului Investițiilor nr. 1.154/2023, care este deja în vigoare. Potrivit acesteia, lista destinatarilor va fi întocmită de autorități. În mod concret, autoritățile locale trebuie să trimită lista finală a beneficiarilor eligibili către instituțiile prefectului până la ultima zi lucrătoare a fiecărei luni, informează avocatnet.ro.
Potrivit regulilor stabilite prin OUG 113/2022, de ajutorul bănesc, în valoare de 2.000 de lei, pot beneficia mamele care:
- beneficiază de venitul minim garantat (Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat);
- fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei);
- au dizabilități;
- se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință sau orice altă situație de vulnerabilitate);
- nu dețin acte de identitate și nu pot beneficia de drepturile civile;
- sunt minore.
De asemenea, mamele provenite din zona de conflict armat din Ucraina pot beneficia de acest ajutor. Valoarea ajutorului pentru îngrijirea nou-născuților este de 2.000 de lei și poate fi actualizat anual de Guvern, cu condiția ca acest lucru să fie făcut cu cel puțin o lună înainte de încheierea anului.
Mamele pot utiliza banii pentru a cumpăra produse necesare îngrijirii nou-născutului, cum ar fi scutece, produse pentru igiena personală, îmbrăcăminte, articole sanitare și medicale pentru mamă și copil, și alte produse specifice trusoului pentru nou-născut.