Potrivit specialiștilor, nu există o cantitate exactă de apă pe care oamenii trebuie să o bea zilnic, ci aceasta diferă în funcție de foarte mulți factori, precum: sănătate, greutate, dietă și o colecție de alți factori care nu echivalează cu cei doi litri de apă care ar fi necesari.
În plus, un alt mit foarte popular spune că apa este singura modalitate care îți oferă hidratarea necesară pe parcursul întregii zile. Însă, specialiștii spun că și alcoolul și băuturile cafeinizate contribuie la asigurarea unui consum garantat de lichide. Mai mult, se pare că în jur de 20% din cantitatea de apă necesară zilnică o luăm din mânacare pe care o consumăm.
Cum procesează creierul setea
Mecanismul înnăscut prin care ne este sete și care ne ghidează consumul de fluide este o strategie ce ar trebui să ne limiteze băutul în exces. Exgerarea poate fi evitată dacă ne ascultăm corpul și recunoaștem când ne este sete. Setea este una dintre instinctele de supraviețuire de baza, având în vedere că îndeplinește multe funcții importante.
Pe lângă faptul că ne curață corpul, apa menține temperatura acestuia, transportă vitamine, minerale și hormoni, lubrifiază articulațiile, ochii și intestinele.
Apa îmbunătățește funcțiile cognitive
O altă minune înfăptuită de apă este îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Creierul are nevoie de cantități importante de oxigen pentru a funcționa în parametri optimi, iar apa îi asigură rezervele necesare.
Un studiu de specialitate a descoperit că persoanele care consumă între 8 și 10 pahare de apă în fiecare zi își pot îmbunătăți performanța cognitivă cu până la 30%.
„Aportul generos de apă sprijină și funcționalitatea celulelor nervoase. Aceasta reglează nivelul electrolitilor din sânge, astfel încât mesajele să fie transmise, prin nervi, în mod corect către creier", potrivit specialiștilor.