Curtea de Apel Bacău a decis, printr-o decizie definitivă pronunţată în prima zi a acestei luni, scoaterea la vânzare a bunurilor care ar fi fost primite cu titlu de mită de către medicul ortoped Gheorghe Borş, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ.
Este vorba de sute de pachete de cafea, ţigări şi băuturi fine. Sentinţa a fost pronunţată, iniţial, de magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ în dosarul celui mai mare scandal care a zguduit sănătatea nemţeană. Aceasta a fost contestată de doctor, care este acuzat de corupţie alături de alţi colegi, dar demersul său nu a avut succes la instanţa superioară.
Procurorii DNA au solicitat comercializarea produselor, care va fi efectuată prin Direcţia de Finanţe, deoarece expira termenul de valabilitate.
„Dispune valorificarea bunurilor mobile ale inculpatului B.G. (...) ridicate de la locuinţă cu ocazia percheziţiei domiciliare (187 pachete de cafea, 130 pachete de ţigări, 129 sticle cu băuturi spirtoase - whisky, coniac, lichior, gin), depuse la Camera de corpuri delicte a IPJ Neamţ (...) şi care pot face obiectul confiscării speciale şi al confiscării extinse“, se arată în hotărârea instanţei.
La percheziţiile efectuate în acest caz, scrie adevarul.ro, medicului i-au fost indisponibilizate mari sume de sume, 562.630 de lei, 8.606 dolari americani, 18.110 euro şi 2.430 lire sterline, iar pentru alţi bani aflati în conturi, 24.657 lei, 51.633 lei, 70.798 lei, 123.006 lei şi 65.158 lei, s-a dispus poprirea.
Procesul medicilor de la Spitalul Judeţean Neamţ este pe rol din august 2019, iar următorul termen a fost stabilit pentru 23 martie 2022. Speţa este una de amploare, fiind 23 de inculpaţi, între care cinci medici ortopezi şi 18 persoane, foşti pacienţi sau rude ale acestora, acuzate că au dat şpagă. După data inculpării, unul dintre medici, Florică Guţu, a decedat, acum fiind judecaţi doctorii Constantin Nanu, Grigore Berea, Ghenadie Bucătaru şi Gheorghe Borş.
Pe 5 martie 2019, DNA a descins la Secţia Ortopedie de la Spitalul Judeţean şi cabinetul de specialitate din Policlinica Piatra Neamț. Au avut loc şapte percheziţii, dintre care două la spital şi au puse în executarecinci mandate de aducere faţă de tot atâtea persoane suspectate de fapte de corupţie. În dosar, doctorul Nanu este acuzat de 27 de acte materiale de luare de mită, iar doctorul Guţu ar fi fost responsabil de 20. Urma doctorul Berea cu 13 fapte, colegul Bucătaru era suspectat de şapte fapte, iar Borş de cinci. Medicii ar fi primit bani pentru diferite acte medicale, intervenţii chirurgicale şi acordare prelungire concedii medicale.